29 siječnja 2014

Paški glasnik

Danas sam dobila (na uvid) Paški glasnik. 
Pronaći ga možete u Zadarskom listu (tiskano izdanje) i to je prilog o društveno ekonomskom razvoju Grada Paga, Općine Povljana i Općine Kolan. Kažu da je to već treći broj Paškog glasnika.
Na osam stranica možete pročitati novosti i zanimljivosti dijela otoka koji pripada Zadarskoj županiji.
U ovom primjerku što ga upravo gledam (27.siječnja 2014.) ima svašta pomalo. Malo povijesti, malo tradicije, malo hvalisanja i puno brojki.  

Pod naslovom ''Godina kapitalnih projekata i snažnog korištenja ''tuđeg'' novca, u članku koji se prostro preko središnja dva lista ovog Paškog glasnika,  nanizane su  želje i pozdravi paškog gradskog proračuna.

Nakon nekog vremena čovjek otupi gledajući u takve brojke. Hrpa napisanih riječi pretvorena u odluke,  od kojih će se pokoja i započeti ali malo koja privesti kraju. Ništa neobično u današnja vremena.
Međutim, šokirala me jedna stavka u tom javnosti predočenom proračunu.

Čitam  još jednom, polako:
Za promicanje kulture, što uključuje rad udruga, festival čipke, torove i gusterne, srednjovjekovni grad, festival plesa i starih zanata, potrošit ćemo 682.000,00 kuna
Za poticanje i razvoj turizma 383.000,00 kuna
Za pred školstvo i školstvo dat ćemo 338.000,00 kuna
Za knjižnicu 320.000,00 kuna
Za centar za kulturu i informacije Pag, predvidjeli smo 590.000,00 kuna. Od čega za aktivnosti i programe 195.000,00 kuna a za plaće dviju djelatnica otići će 201.000,00 kuna.

Pitam se čemu služi naš Centar za kulturu? Čemu izdvajati tolike novce? Koja je stvarna svrha Centra za kulturu ako svojim programom pokriva ''pišljivih'' 195.000,00 kuna, a ostalo ode na plaću.
Zar i tih 195.000,00 kuna nije moglo ući u ono gornje promicanje kulture? 

Znam da će grad na plakatu za festival čipke dati napisati da je organizator i Grad i TZ i Centar za kulturu. Ali pitam se, koliko je stvarnog truda od strane Centra za kulturu uloženo u taj festival? Isto važi i za TZ, ali sad je tema Centar za kulturu.

Koliko je to truda uloženo u išta što se tiče kulture ovoga grada, od strane Centra za  kulturu?  Ako itko zna, molim ga da mi odgovori.


Uz ovaj šok, uslijedio je još jedan. 
Doduše, nije u Paškom glasniku, ali isto kao da i je.
Na predzadnjim stranicama Zadarskog lista ima rubrika nazvana ''važniji telefonski  brojevi'', koja navodi telefonske brojeve važnijih ustanova u županiji. 
Pa su se tako tamo  našle i paške ustanove kao što su:
Ambulanta, zubna ordinacija, Grad Pag, Porezna uprava, Financijska policija, Općinski i Prekršajni sud, čak dvije knjižnice: knjižnica Pag i knjižnica Uhlinac i na kraju, čitaonica na Branimirovoj obali! Uz to, zanimljiva je i informacija da se u crkvi svetog Jurja može pogledati  izložba unikatnog nakita, herbarija i slika kreativno karitativne kataloške udruge Slavuj.
Osim što je naveden cijeli niz pogrešnih telefonskih brojeva, pogrešnih i nepostojećih adresa i nepostojećih ustanova, začudila me ova neobična ''kataloška'' udruga na kraju. 

Koliko puta li je Milivoj B. izgovorio: ''žao mi je, niste dobili poreznu upravu'', ili
Koliko puta li je netko tražio Općinski sud, a dobio je stan Fabijanić….


Jedino dobro u svemu tome je to što me je ova navedena čitaonica na Branimirovoj obali podsjetila na djetinjstva provedena kod matere u kiosku,  i na sve one barbiće što su po cijeli dan listali dnevne novine ili stajali naslonjeni pred izlogom kioska kad bi došao ''Start''  :)

Kaže prijatelj Elvis da se nemam što čuditi. Takvi podaci redovno se pojavljuju u Zadarskom listu već poduži niz godina. I nitko, ama baš nitko nije reagirao.
Nadam se da će sad kad već imamo Paški glasnik i ti podaci biti ažurirani. Naravno, pod uvjetom da pročita ovaj blog i uvidi pogrešku. :)




3 komentara:

ante kaže...

bit će da podatke u Zadrskom listu ažuriraju "jako često" svakih 50 godina:;:-)

doista kaže...

Sto neupućenost i nedostatak vlastitog zivota rade čovjeku. Zali Bože.

. kaže...

neupućenost?
nedostatak?
da nisi ona osoba na ''t'' :P :P :P