17 studenoga 2012

Japansko - paški mikroorganizmi



Na portalu našeg grada objavljena je sljedeća vijest:

S japanskom tehnologijom do čišćeg mora

Uz ovu vijest nema navedenog datuma, pa sam morala uložiti dodatni trud da taj podatak ipak nađem.  Dakle, prve vijesti o mikroorganizmima u našem gradu imali smo prilike pročitati dana 16.10.2012. Sreća da nisam morala dugo kopati, nego samo 5 strana istog portala ....

Tom prilikom najavljeno je čišćenje mora kako bi se uklonili neugodni mirisi i to ''tretiranjem onečišćenog morskog dna s efektivnim mikroorganizmima''.

U doslovnom, bukvalnom prijevodu ovog slučaja, radi se o bakterijama koje udruženim snagama pojedu ''smrad'' i smeće i za sobom ostavljaju čistoću, ugodan miris i zdravlje.

Velikim debelim slovima te se bakterije opisuju kao mikroorganizmi potpuno bezopasni za ljude, životinje i okoliš općenito.

Aktivisti su izradili ukupno 11 000 kugli koje su onda svečano pred televizijskim kamerama, paška dječica svojim ručicama bacila u more.  Ispred marketa Lorenco.

Pomagao im je i veseli gradonačelnik.

Akcija ''vidite me kako sam lijep''  uspješno je provedena.

Kuglice-kokteli su bačene, dječica su provela dan u prirodi, a gradonačelnik je bio na televiziji.

Sjetimo li se još jedne gradonačelnikove akcije sa sličnim povodom da se ukloni smrad, a nazvane Izmuljavanje i vrijedne pola milijuna kuna,  mogu samo moliti Boga da se ovi mikroorganizmi ne odmetnu i ne  pojedu nam veliki nasip, dio državne ceste D-106....

Da bi nam svima srce ostalo na mjestu, potražila sam malo više informacija o tim malim ''mikro japancima''.

EKO EM PLUS je komercijalni naziv za otopinu koja se dobije aktivacijom matične kulture mikroorganizama EM-1 uz pomoć melase i vode. Proizvod sadrži različite i inače u prirodi prisutne mikroorganizme mliječno-kiselog vrenja, alkoholnog vrenja itd.
Proizvod ima izdanu vodopravnu dozvolu od nadležnog Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva od 31.12.2009., Potvrdu o neškodljivosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 03.02.2010., Analitičko izvješće ekotoksikologije pod naslovom „Utjecaj na vode i ekotoksikološka ispitivanja proizvoda EM-1“, ovlaštenog laboratorija za ekološka ispitivanja Hidro.Lab. d.o.o. iz Rijeke, itd.
U Hrvatskoj je već primijenjen u pročišćavanju otpadnih voda u Poreču (Červar-Porat), i otpadnih voda Uljanika u Puli.

Je li bilo kakvih dobrih učinaka?  Ne bih znala. Ako nešto ''izguglate'', javite mi.

Da se podsjetimo na par detalja:

29.05.2009. Predizborna kampanja:  IZMULJAVANJE
Nakon takve akcije, more je i dalje bilo plitko i smrdljivo, a kopanjem je narušena stabilnost nasipa koji je ubrzo nakon akcije počeo pucati ''po šavovima'' .

Svjesni problema, ''odgovorni'' su se sastali krajem 2010.  Nejasno je jesu li  htjeli sanirati ili rekonstruirati nasip, ali su se dogovorili da će se troškovi podijeliti na Grad Pag, Županijske ceste Zadar i Lučku upravu Zadar.

30.11.2010.  SASTANAK - POTREBNA HITNA SANACIJA NASIPA

Sastali su se kako bi spriječili rušenje nasipa. Međutim, kako se ništa ne može bez planova, dok su čekali na njihovu izradu, nasip se urušio.

18.01.2011. URUŠAVANJE NASIPA

Nakon toga, malo su ga pokrpali, napravili ogradicu – tor i pustili u promet. Međutim, sve se to može nazvati početkom kraja jednog nasipa, jer ljetos se nasip urušio i na suprotnoj strani, preko puta kuglane.

Onda su i tamo donijeli kubike i kubike kamenja i nasuli u uzak prolaz, jedini kojim je omogućena cirkulacija mora prema Lokunji. Pa kad već smrdi, nek smrdi obilato.

To be continued....

Broj komentara: 10:

ante kaže...

nemaj brige dušo draga,.,sve ca Japanci napraviju sigurno je dobro:,oni bi mogli napravit i novoga AFNJ-a!!

. kaže...

taman bi nam još to tribalo

Anonimno kaže...

http://www.usluga.hr/vijesti.aspx?str=arhiva&j=cro&id=1540

prema naslovu ---Poreč čeka 50 milijuna eura za pročišćavanje otpadnih voda--- sumnjam da se radi o japanskim mikroorganizmima i EM tehnologiji.

Anonimno kaže...

Optimalna vrijednost pH za rast i razmnožavanje EM mikrobne kulture iznosi 3,5, a optimalna vrijednost temperature iznosi 34º C. Aktivirana otopina se zatim skladišti na sobnoj temperaturi.
Primjena se vrši direktnim ulijevanjem aktivirane otopine u septičku jamu ili u cjevovode, sifone, sanitarne čvorove itd.
Ostala područja primjene: odvodi, pokretni toaleti, fekalni spremnici, brodski spremnici, kante, kontejneri, kompostiranje, primjena u poljoprivredi.

Kakav efekt mikroorganizama će biti nakon temperaturnog šoka????

ante kaže...

za to triba pitat STRUČNJAKE drug anonimno:;nemoj svajdi stavjat PECICU U LUŠIJU!!imaj povjerenja u struku:,!

ante kaže...

oprosti draga ROS,.nisi me razumila:;kad sam reka,.,da mogu napravit novog AFNJ-a:,misli san "NOVOG" u smislu :;pametnijeg;;kulturnijeg:;pismenijeg:a ne kloniranog::AFNJ-a:)

. kaže...

povjerenja u struku bi i mogli imat, ali ne vjerujem ničemu što nam gradonačelnik donese kao konačno rješenje :P :P

ante kaže...

a ni to njegovo rješenje draga ROS;;nima on takovu glavu da bi to zaključi:,ili da bi to nedaj bože doni kao odluku:;to su mu drugi rekli i predložili:,e sad;dali je dobi ca u tašku:,e to ipak ne mogu reć :,jer neznan:,

. kaže...

Znam ja Ante moj da on ni kadar ništa pametnoga sam smislit, a bojin se i tih koji tako lipo i prijateljski savjetuju našega gradonačelnika... Malo ti je primjera u zadnjih par godišća?

ante kaže...

znan da je malo primjera u zadnjih 5-6 godišć::samo neznan ovaj "NAŠ" narod kako more bit tako da ne recen (glup) kad more zibrat takovu osobu:,e to mi nikako ne gre uglavu:;a BOŽE MOJ,.prosvitli ih:;!!