04 prosinca 2009

dragoj Ireni od njene plavuše



malo za uvod:

vrijeme razgradnje pojedinih vrsta otpada

plastične vrećice 450 - 1000 godina
plastične boce 100 - 1000 godina
filter cigareta 1 - 2 godine
limenka 10 - 100 godina
papirnati rupčić 3 mjeseca
sintetička odjeća 1000 godina
novine 3 -12 mjeseci
ogrisci jabuke 3 - 6 mjeseci

Čitam na portalu naših Komunalija njihov zanimljiv manifest i sve se mislim da li je nešto takvo stvarno moguće napraviti u ovom apatičnom gradu ili je to samo još jedna u nizu nemogućih misija.
Kako sam ovako na brzinu uspila pohvatat, smeće nam mogu naplaćivati prema jedinici mase, prema volumenu ili prema broju članova kućanstva.
Kažu da je osnova obračuna količina. Pretpostavljam da su u pitanju količine KILA

Ako će se računat prema količini KILA smeća, onda će najgore proć kućanstva sa dječicom. Jedna popišana prekonoćna pelena teži...... ? Da bi zaštitili ovu osjetljivu kategoriju, potrebno bi bilo ognizirati još jednu kategoriju otpada.

Već nas pomalo pripremaju na te pozitivne promjene:

SPREMNICI ZA AMBALAŽNI OTPAD
BIJELA BOJA: otpadna bezbojna staklena ambalaža.
ZELENA BOJA: otpadna obojena staklena ambalaža
PLAVA BOJA: otpadni papir, kartonska ambalaža.
SIVA BOJA: otpadna metalna ambalaža.
ŽUTA BOJA: otpadna PET ambalaža.
SMEĐA BOJA: biootpad.

SPREMNICI ZA PROBLEMATIČNE TVARI
CRVENA BOJA: otpadne baterije.
BIJELA BOJA: stari lijekovi.

a pelene bi trebalo odlagati u prozirne spremnike.
Usput bi se mogao pratit uspjeh natalitetne politike.

Pa kažu:
Težimo tome da naš grad bude čist i uredan, a korisnici komunalnih usluga ekološki osviješteni.
Ma mogu ja bit i osviještena i savjesna ali što to važi dok imamo jamu na Vodice? Jeftinije je poć do jame i niti ne gasit auto, prebacit vriću od smeća preko žice u jamu, nego stat u red da bi ti vaga rekla koliko ćeš svoje smeće morat platit.






ili








_____________________________________________________________________________________

ODVOZ KRUPNOG OTPADA
Uža gradska jezgra - SVAKI PRVI PONEDJELJAK U MJESECU od 08:00 dok se ne pokupi u cijelosti

Krupni otpad iznesite navečer od 20:00 prije navedenih termina te odložite na mjesta gdje inače odlažete kućni otpad.

ODVOZ KUĆNOG OTPADA
Uža gradska jezgra
zimski raspored: PODEDJELJAK, SRIJEDA, PETAK: 07.00 - 09.00

ljetni raspored: SVAKI DAN: 06.30 - 10.00

Kućni otpad odlaže se u vreće ili posude za kućni otpad. Posude za kućni otpad poslije odlaganja otpada treba zatvoriti, otpad se ne smije rasipati. U posude za kućni otpad ne smije se odlagati tekuće ili polutekuće tvari, žar, otpad odgrađevinskog materijala, glomaznu ambalažu, leševe životinja, metalni otpad, električne baterije, akumulatore, auto gume, granje i smeće od vrta.

Kućno smeće iznesite navečer od 21:00 do 07:00 prije navedenog termina.

Novi sustav prikupljanja otpada, nazvan EKO PAG navodno počinje od 1.1.2010.
A do tad, one žute vreće koje sam dobila mogu stavit na Vangrada svaki PRVI I TREĆI ponedjeljak u mjesecu, što znači da mi preostaju još 7.12. i 21.12.

Broj komentara: 8:

Anonimno kaže...

Skužaj ali pogeda sam u Wikipediju , pa se tamo spominje i :" znanost koja proučava načine na koje politički, ekonomski i socijalni faktori utječu na okoliš " a misli se na polit. ekologiju.
A uku bacvu da hitimo taj otpad ?
Inače opet si dobro napisala i ovaj osvrtić. Ocjena 4+

Anonimno kaže...

Stare električne akumulatore možete odlagati lipo u more. Ako ne virujete, pođite napravit đir uz more pa se sami uvjerite...

. kaže...

što se tiće načina odlaganja kućnog i okokućnog otpada, to gradivo možete uvijek poć obnovit u tekstu koji sam tako umjetnički nazvala ''druga strana medaje''.
A što se tiće ovog političkog otpada i njihovog utjecaja na okoliš.... nije loša ideja za još jedan u nizu zimskh blogića :P

Anonimno kaže...

znala sam da ćeš se osvetit za mail zvan božićnica!irena, irena...ne smimo te više zafrkavat!

. kaže...

ko? koga? zašto?
Ma udri brigu na veselje :)

Anonimno kaže...

Predlažem da voga lita napravimo experiment. da od malo cvršče karte napravimo buštine i mudandice te da tako pokažemo da smo odbacili sve one plastične stvari i da svjesno koračamo u nove pobjede.

. kaže...

jušto. ti prvi pa svi zatobon :P

Unknown kaže...

sortiraj jer onaj bullshit o nesoj djeci unucima i generacijma koje rastu je manje vazno.
jerbo...
kad se svede na jedan normalan uvid tj da su vecina tih stvari cancerogene i da se ta baterija koja se baci u more najvjerovatnije opasne i kao npr i pozar u jami je jako cancerogen mozda se to moze svesti na vrlo jednostavnu recenicu.
-ko ne sortira otpad oce da me ubije!
kakva je onda razlika izmedju bradatih majmuna iz prekosusjedne zemlje sto nas nekoc htjeli reciklirati ili mozda od onih drugih bradatih iz susjedne zemlje sto zabranjuju da se ljudi drze za ruke i da se nesmije pit travarica i sto bi me zasigurno htjeli i oni htjeli reciklirati i nas koji smo po izjavi "malo nas je al nas ima" (valjda da zagadjujemo)...
razlika je mala.

jer pravi hrvati treba da samosvjesno bacaju svoje smece ne u hrvatsku nego u neku drugu susjednu zemlju. npr bi jako bilo zgodno da se slovencima npr izgradi jedan otok od hrvatskog smeca koje ce im na dar dati novi precjednik.

kao .. ovaj otok smo mi svojom mukom i radom i ispijanjem kokakole napravili nasoj braci slovencima. i oni ce biti hepi. jer slovenbci su ubiti glupi ko dvogledi. ali ce onda oni fino otok otkopati, i prodati ga u italiju. ne kao otok nego kao 700tona papira, 560 tona zeljeza, 467 tone aluminija.

ovu recenicu mozete shvati kako ocete. ali moja poenta ovoga je upravo to da je u smecu ogromna lova.

ljetos sjedim na po plaze i pijem kokakolu iz limenke. prilazi mi tip, smjeska se gleda me dok pijem moju kokacolu, pohotno gleda moju limenku. sa druge strane mi prilazi njegova suradnica onako sa malo otkrivnijim bikinijem. naravno da sam gledao suradnicu i zapravo razmisljao o velicini uma tog velikog boga stvoritelja koji moze tako nesto da napravi. svaka cast majstore.
i dok sam ja buljio u polubikini da se okrenem malo da osvjezim usta, hm nema limenke!!!!!! a bilo je bar jos dva tri gutljaja taman da osvjezim usta od zjakanja na polubikini. * (citaj obrazlozenje) kako vidim da nema limenke okrenem se - nema vise ni bikinija!!!!!
e jebo te. bas su me uzeli na staru foru, jedan te distrahira dok ti drugi krade.
e nes vise. odsada zakljucavam svoju limenu sza ljiszic jer nece niko moje pare ( uvidu alumijiske ambalaze) da uzima. necete u cavoglave. no more.


* zuriti u polubikini obicno izaziva i opustanje donje vilice u muskih primata ( uzadnjih godina kako su krenule ove gejparade pa i zenskih) koja u daljnjem slijedu ostavlja usnu supljinu otvorenu napadima vrmenskih nepogoda te vrucini hrvatskog jadrana. jako je dakle bitno da se prije gledanja u bikinije, polubikinije, nobikinije, itd gledatelj obsprbi sa osvjezavajucim picem hladnijim od 10c.

pouka posta.
dobar logo. jako dobar...