16 srpnja 2017

Nosiva tradicija

Od trena kad sam shvatila da treti pod kod nane, nanin komo i ormarun, nije samo puko skladište robe za maškare pa do danas, prošlo je više od trideset godina. 
Moj omiljeni odjevni predmet tada je bio i ostao komešić koji se idealno slagao sa stilom kojeg sam obožavala: traperice; kratke, duge, stare, nove, isparane, traper suknja, patike, japanke, bose noge… 
U međuvremenu sam na ulicama našega grada viđala tek rijetke prizore mlade žene koja ležerno nosi dio naše Paške nošnje, našu košuju i često bih pomislila kako je to baš lijepo i kako ću i ja tako, ali sad nemam vremena, čekat ću neku priliku, drugi put ću…

Istina je da se dijelovi nošnje nose i češće, ali uglavnom je to u doba karnevala, kad iz prenatrpanih ormara vadimo mudande, košuje, komeši i fuštani, a fini miris lavande ili naftalina obavija nas dok iz kuće krećemo prema Pijaci.

Odavno se bavim mišlju na koji način prezentirati Paškinjama njihovu vlastitu dotu kao nešto čemu nije mjesto samo u zatvorenim ormarima i škrinjama. 
Sve su jači trendovi nošenja odjeće ukrašene tradicionalnim detaljima (obično nekih drugih naroda) i šteta je ne iskoristiti taj trenutak kako bi jednostavno i bez traženja skuže neke posebne prigode napokon otvorili svoje ormare, izvadili nošnju i izabrali potpuno nosive njene dijelove.

Naslovnica (pregled knjižice je u izradi)

Pred vama je mala modna knjižica Nosiva tradicija u kojoj se nalazi samo djelić mojih ideja kojima sam vam željela približiti vašu vlastitu dotu, odjeću vaših predaka koju čuvate skrivenu čak i od vlastitih očiju. 
Knjižicu nisu stvarali modni stručnjaci već grupa entuzijasta koji se nadaju da će vas ovaj projekt potaknuti, dati vam inspiraciju da slobodno i bez zadrške odjenete tradiciju i nosite je kao modni dodatak.
Bogate su naše škrinje, komoi i ormaruni


Modeli koje vidite samo su dio jednog puno većeg mozaika kojeg možemo skupa učiniti odvažite li se odjenuti i prošetati svoju tradiciju ulicama našega grada. 
Pozivam vas da nam se pridružite, da svojim prijedlozima i sugestijama ali i nošenjem prezentirane nosive tradicije učinimo ulice našega grada prepoznatljivijima, toplijima i ispunjenijima osjećajima i uspomenama na one koji su u tu odjeću utkali svoj ponos i ljubav, očekujući od svoje djece da ih sa istom ljubavlju nose. 


Zahvaljujem se Ivani Tičić Deda, koja je pristala biti modelom, njenoj majci Jelici Tičić koja je otvorila ormare i s ponosom pripremala odjeću koju smo vam prikazali, i njenoj teti, Mirjani Tičić koja je brinula da se odjeća prezentira na primjeren i dostojanstven način.
Zahvaljujem Elvisu Šmitu koji je bez dvoumljenja pristao fotografirati i koji je svojim prijedlozima učinio da ova knjižica izgleda ovako kakvu je sad gledate.

Ovaj projekt Nosiva tradicija nastavlja se.
Za jesen 2017. god. predviđeno je okupljanje i snimanje novih kadrova kojima želimo prikazati više nosivih dijelova naše nošnje u kombinaciji sa detaljima koji obično čine svakodnevnu odjeću.
Ukoliko ste zainteresirani za suradnju molim vas da me kontaktirate.
rosana.fabijanic@gmail.com 


Photo by Elvis Šmit
Model Ivana Tičić Deda

1 komentar:

Anonimno kaže...

Lipo je to vidit i cut Pozdrav Elvisu od Marice Boltek