07 svibnja 2016

Sezona građevinskog otpada

''PREDSEZONA MORA POČETI VEĆ ZA USKRS'' 
''POSEZONA SE MORA PRODUŽITI ŠTO JE MOGUĆE DULJE''
Svakoj vlasti puna su usta ovakvih parola.


Pag:

Predsezona je počela za Uskrs. 
Ne ona turistička kakvu smo priželjkivali, već ona građevinska. 
Naravno da je graditi normalno, potrebno. 
Popravljati, adaptirati, rekonstruirati, dograđivati, pregrađivati, izgrađivati, kopati, prekopavati, pokrivati, otkrivati, sakrivati…
Na Vodicama žicom ograđena stoji naša ''jama''. 
Rupa na pol puna ili na pol prazna, kako hoćete,  za koju naše Ministarstvo zaštite okoliša kaže da je ilegalno odlagalište. 
Da se u nju ništa ne smije bacati. 
A ako je Pag (Grad, vlasnici…) želi sanirati, što  znači – ZATRPATI, da moraju naručiti, platiti, napraviti nekakvu studiju koja će pokazati koliko čega ima u jami. I da nakon toga mogu započeti sa sanacijom – ZATRPAVANJEM.


Koga briga koliko jogija, starih automobila, krepanih ovaca, prasaca, trstika, zahodskih školjki ima u toj prokletoj jami, kad je ionako jedini plan da ju se ZATRPA??!Novaca za studiju nema pa jama stoji, ZJAPI i čeka bolja vremena.Za to vrijeme u Pagu se ruše razne građevine, a građevinski otpad autoprijevoznici odvoze kud im cesta dozvoljava. 

Snalaze se ljudi. Imaju plaćenu turu odvoza i  mukte istresaju otpad.  Dupla zarada. 


Čistoća trenutno nema mogućnost prihvata takve vrste otpada. Uskoro hoće, ali do tada…Na području našeg Starog grada, bogatog arheološkog nalazišta, na temeljima antičke luke, pod krinkom uređenja nekakve rive za veslački klub (tako kažu, ne znam je li to službeno)  dovozi se otpadni građevinski materijal.  

Tko izdaje ovakve naloge? Tko gradi? Gdje su konzervatori? Dozvole?


Kad već sve ionako radimo ilegalno, zar ne bi bilo logičnije da jednostavno zanemarimo odluku Ministarstva zaštite okoliša, koje u našem slučaju ama baš nikako ne štiti okoliš, i sav građevinski otpad istresemo u jamu? Ovako i onako je moramo zatrpati. 

Sumnjam da će kome smetati da se jama zatrpava (osim nekome iz Ministarstva, što nas ionako nikad i nije  bilo briga).
Ne bi nam bilo prvi put da se oglušimo o kojekakve zabrane raznih Ministarstava. Znaju to bolje oni koji u ladicama drže pospremljene naloge. Još nitko nije zbog njih ni ukoren a kamo li kažnjen.


Zabranom odlaganja u jami Ministarstvo zaštite okoliša postiglo je samo to da sad građevinskog otpada imamo na svakom kilometru našeg otoka. A Grad, umjesto da se pod hitno primi posla oko rješavanja ovog problema, šuti i tolerira apsolutno divljaštvo. A jama zjapi.
2 komentara:

Anonimno kaže...

Za ovu temu odgovara naslov iz prošle teme : SAMO NEKA JE::i sve je rečeno:a tako će bit i dalje to smo mi HRVATI::

Anonimno kaže...

Ovo je kulturocid! Gdje su sada konzervatori?