04 travnja 2013

Dan Grada ili rođendan




Belina Zlatna bula 
Čitajući podatke s Wikipedije, kralj Bela IV kojemu imamo zahvaliti što se 30. ožujak slavi kao Dan grada Paga i nije bio baš neki poštenjak. Trudna maćeha jedva mu je umakla, a polubrata nikad nije priznao, ukinuo je obavezu zasebne krunidbe za hrvatskog i za ugarskog vladara, vrijeđao je svoje nepismene velikaše, a izbjeglice nije htio zbrinuti ako se ne pokrste. Uslijedio je rat protiv Tatara koji su ga ganjali čak do Vira. Pažani, (naivni i onda i sad)  su odjurili u pomoć svom kralju, uz velike žrtve ga spasili i uveli u svoj grad. Tu su mu se požalili na Rabljane i Zadrane, a on im je obećao da će ih osloboditi tih napasti (ropstva). Po povratku u svoj dom, Bela IV izdao je povelju, pismo datirano 30.03.1244. godine koje se zvalo Zlatna bula i kojom se Pažani proglašavaju neovisni od Zadrana i Rabljana. Povijest dalje bilježi da je ubrzo nakon toga, dok je tinta na Zlatnoj buli još bila vlažna, Bela IV predao Pag Mlečanima, a ratovi sa Zadrom nastavili su se. Belina Zlatna bula držala je Pag slobodnim kraljevskim gradom skoro puna tri mjeseca. Tri mjeseca.

* * * 

Temelj kao rođenje grada 
Kad je Pažanima dodijalo da im kojekakvi lupeži i probisvijeti pale i pljačkaju imovinu i ubijaju mile i drage, požalili su se ondašnjoj vlasti koja im je potom udijelila mletačkim krasopisom ispisanu Dukalnu ispravu kojom Senat Mletački dozvoljava gradnju novog mjesta.

Napaćeni, bolestima i ratovima skoro istrijebljeni Pažani, napokon su mogli odahnuti.
Zapisi stari 570 godina govore nam imena i titule, porijeklo i službu mnogih koji su tada prisutni postavili kamen temeljac novom gradu Pagu. Bilo je to 18.svibnja 1443. godine. Zna se i točan sat kada je rođen naš grad, današnji Pag.
Grad Pag rodio se 18.svibnja 1443. godine oko trećeg sata...... a molitvom prilikom postavljanja kamena temeljca zazivalo se Boga Oca da se ovi počeci, njegovom moći i milosrđem započeti i pokrenuti, tako dovrše i čuvaju u sve vijeke vjekova. Amen

* * *

Oslobođenje
U drugom svjetskom ratu, prema podacima dostupnim na internetu, (školski udžbenici iz povijesti ne sadrže takve detaljne podatke) naš otok i naš mali grad kontrolirale su 392. legionarska divizija sa 11. ustaško-domobranskom divizijom i drugim manjim samostalnim jedinicama i obalskom artiljerijom.
U sveopćoj ofenzivi (završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije)  3. brigada 9. divizije, ojačana jednim bataljonom i artiljerijskim divizionom Kvarnerskog odreda iskrcala se u Diniškom zaljevu i pristaništu Novoj Povljani i 5. aprila 1945. godine popodne savladala neprijateljski otpor u gradu Pagu.
Taj dan, 5.april slavio se kao Dan grada sve do novog oslobođenja i rođenja neovisne Hrvatske.

* * *

Datum koji je Bela rukom pisara ispisao na komadu papira koji već nakon par mjeseci nije vrijedio ''pišljiva boba'', mi danas slavimo kao Dan Grada.
Koliko o povijesnim činjenicama zna naš gradonačelnik, ali i oni koji su danas na našoj Pijaci kušali plavu ROĐENDANSKU TORTU, ostat će zapisano i dostupno svekolikom mnoštvu koje će posjećivati internetski portal našeg Grada.
Kažu da je tijekom sjednice ženska klapa Peružini  zapjevala tri prigodne pjesme. Pokušavam zamisliti koje se to pjesme mogu pjevati tijekom sjednice...Zaspalo je siroće, Kapetane tribali bi doma,  Ne želiš kraj..?
Tete iz vrtića s dječicom su pjevale Sretan rođendan.

I onda je svizac zamotao čokoladu....

(Moguće da nastavim tekst...)











Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Pag je jedan od rijetkih gradova koji se može podičiti točnim – povijesnim dokumentima potvrđenim – datumom utemeljenja! I ne samo to. Tijekom godina izgrađen je kao rijetko vrijedan urbani unikum (Vidi knjigu: Andrija Mutnjaković „Sretan grad“). Tu činjenicu na žalost Pažani nisu znali kapitalizirati. Kad su rođendani u pitanju, uhvatili su se Bele IV koji je zlatne bule dijelio kapom i šakom, svakome tko mu je, u onoj bježaniji pred Mongolima, pružio utočište i nahranio ga. Možda mu se još – kad je dao ispisati bulu u paškom slučaju – u nosnicama ćutio miris sira i pečenog janjećeg stegna. Pa je zato bio velikodušan prema Pažanima. Kao što znamo, zakratko. Ako ćemo o „slobodnom statusu“, Pag je svoj, slobodan od sviju tuđinskih lasti, tek nakon 5. aprila 1945. godine. Nikada poslije toga vlast u Gradu nije obnašao nitko do li Pažana. Nadam se da će u ovim našim vremenima na vlast doći netko tko će znati konačno prepoznati 18. svibnja 1443., kao pravi Dan Grada Paga.

ante kaže...

meni se čini da će za jedno 500-600 godina nešto slićno pisat i o "našem" gradonačelniku:.a da ne govorim o DOgrdonaćelniku:pa sve je to u službi nadolazečih izbora:ako treba mjenjajmo i povjest:

Anonimno kaže...

1.7.2013. opet će ljuti dušmani upravljat ovim gradom pa ćemo možda taj datum slaviti kao dan grada?

Anonimno kaže...

U paškom gradskom statutu trebalo bi uvesti jednu specifičnu obvezu za obnašatelje vlasti, po čemu bi Grad Pag bio jedinstven u svijetu. Svaku vlast koja dobije izbore, a pri tom mislim na konkretne osobe koje će se rasporediti po funkcijama, trebalo bi dobro namočit u ljekovito blato, tako da im ono ojača udove, oslobodi ih svake vrsti reumatizma i artritisa, ne samo u rukama i nogama nego naročito u glavi. Možda bi to mogla biti garancija za uspješno vladanje, ma tko se našao na rukovodećim pozicijama, uskoro ili nakon 01.07.2013.

ante kaže...

niti će se išta novoga dogodit uskoro nakon lokalnih izbora niti nakon 01.07.2013.:.ne zavaravajmo se time:,