04 prosinca 2012

Došlo jajce na takajce


Jučer je na portalu PPS-a osvanula vijest da je objavljen novi broj Službenog glasnika Grada Paga.

Po čemu je ovaj broj zanimljiviji od nekog drugog sličnog suhoparnog glasnika?

Po jednom jedinom naslovu u sadržaju:

1. ODLUKA Ministarstva uprave RH o poništenju 21. sjednice Gradskog vijeća Grada Paga.

Ne događa se svaki dan da Ministarstvo uprave poništi sjednicu Gradskog vijeća.
Doduše, rijetke su odluke kojima to Ministarstvo zadovolji pravdu, kojima kazni pohlepu, samovolju i glupost lokalnih šerifa.
Ali neka. Ovaj put možemo se radovati.
Zašto?
Pa zato.
Mnogi su zaboravili (a možda nikad i nisu znali) što znače riječi ''vijećnik'' i ''građani''.

Zakonom je propisano da se građanima jamči pravo na lokalnu samoupravu koja je najniža razina vlasti, najbliža građanima i  njihovim svakodnevnim potrebama i problemima. Lokalna samouprava postoji zato da zadovolji potrebe lokalnog stanovništva.
Lokalna samouprava kao pravo građana da upravljaju poslovima koji su od neposrednog interesa smatra se civilizacijskom vrijednošću.

Kako bi građani mogli upravljati lokalnom samoupravom, oni biraju svoje predstavnike koji će za njih sudjelovati u radu i odlučivanju.
Predstavnici građana biraju se slobodnim i tajnim izborima na temelju neposrednog biračkog prava.
Ti se predstavnici nazivaju vijećnicima.

Na taj način vijećnik izabran od građana ovoga grada ima pravo i dužnost sudjelovati na sjednicama Gradskog vijeća Grada Paga.

Biti vijećnik ne znači biti jedna od petnaest ruku, već je to osoba izabrana od građana da u njihovo ime radi i odlučuje.

Treba se prisjetiti događaja koji je prethodio ovakvoj odluci Ministarstva.

Sjednica Gradskog vijeća odgođena je jer su oporbeni vijećnici Paške stranke i SDP-a napustili sjednicu prije izglasavanja dnevnog reda.
Rekli su da odlaze radi omalovažavanja gradskih vijećnika i Gradskog vijeća.

Nije ovo prvi put da oporba izlazi nezadovoljna. Slično se dogodilo i na ljeto 2010.

Gradonačelnik i nekoliko ''hidrauličara''  (osobe koje dižu ruke), brže bolje su iskoristili priliku i dosjetili se da će istu sjednicu nastaviti popodne, naravno, bez oporbe.
Tako će na miru moći ''izglasati'' što  ih volja, bez da im netko ''soli pamet'' ili ''drži predavanje'' o ispravnosti njihovih postupaka.

Bila je to za njih odlična ideja, ali za Ministarstvo ona je izgledala ovako: 
''nepozivanjem četvorice vijećnika... na nastavak 21. sjednice....nije im omogućeno sudjelovanje u radu Vijeća....te time nije ostvareno njihovo osnovno vijećničko pravo... radi čega nastavak 21. sjednice...nije zakonit.
U konkretnom slučaju povrijeđeno je zakonsko pravo četvorice vijećnika...što je temeljno pravo svakog izabranog člana predstavničkog tijela.....''

Na sjednici je bilo nekoliko zanimljivih tema, od kojih je na prvom mjestu bilo prihvaćanje  odluke odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja turističke zone Kotica.
Priče o tome koliku površinu će zauzimati zona, čije zemljišne čestice će uključivati... odavno su prerasle iz običnih tračeva u urbanu legendu.

U naknadno dopunjenom dnevnom redu našao se i prijedlog da se gradonačelniku daju ovlasti kako bi u Zadarsku županiju uputio zahtjev kojim bi opravdao postojanje ideje i želje za kopanjem kanala Pag-Košljun.
Doslovno, taj Zaključak glasi ovako: ''...da se na području naselja Dinjiška kao i na području naselja Pag (u području koje se nalazi neposredno oko kanala Pag-Košljun) predvidi turističko-stambena i nautička zona.''

Dvije gospodarske zone, dvije marine, povećanje kapaciteta luka, marina i turističkih zona.... Sve kako bi se opravdalo postojanje kanala.

Međutim, kao i većina poslova, odluka i zaključaka koje provodi trenutna paška vlast, i ovi su zaključci toliko smrdili i bazdili po nepravdi i nepoštenju, da je ova odluka Ministarstva uprave da poništi sjednicu, dobrodošla kao oni mikroorganizmi u razgradnji smrada na Katinama.

Doduše, za mikroorganizme sumnjam da su preživjeli hladnoću, dok je odluka Ministarstva jasna i može se smatrati konačnom.

Mogu se naši ''hidrauličari'' na čelu sa šerifom žaliti, ali odluka Upravnog suda RH da poništi nekoliko sličnih situacija sa sjednicama sve govori.

Poništenje ove sjednice za sobom povlači niz problema, jer na sjednici su se donijele odluke  koje su se u praksi već provodile.
Što će biti, kako će se stvari odvijati, vjerojatno ćemo imati prilike čitati u  nekim novim nastavcima odluka i zaključaka raznih Ministarstava uprave, pravosuđa, DORHA..... i slično.

Proučavajući dokumente, Zapisnik sa sjednice Gradskog vijeća i Službeni glasnik u kojem su objavljene odluke i zaključci s te sjednice uočila sam još jedan propust.
Ne vjerujem da je slučajan.
U Zapisniku sa sjednice stoji Zaključak kojim se gradonačelniku daju ovlasti da ''šara po prostornom planu Zadarske županije'' (gore navedeno), međutim tog Zaključka nema u Službenom glasniku.
Zašto?
Službeni glasnik objavljuje se na internetu, on je javan, dostupan. 
Proučava se i komentira. Posebno na www.pps-pag.com

Zapisnik se ne objavljuje javno. 
Javnost ne zna što se događa na sjednicama vijeća, ni tko što govori. 
Zapisnik se ne komentira.

Pažani su po tko zna koji put ostali uskraćeni za još jednu informaciju.
Ali  nije tajna da je sve vezano za kanal – tajna.


Ukratko, zaključak teme bio bi:

Gradonačelniče, pa do kad više?




3 komentara:

ante kaže...

na kraju tvog zaključka::"gradonačelniče,pa do kad više"? ja ti odgovaram:,ne u ime Gradonačelnika ,.nego u ime demokracije:,do novih izbora!i to je to!!ništa se novoga neće dogodit,.,

Anonimno kaže...

Pitala si što je južna paška rivijera. Eno ti odgovora.

''...da se na području naselja Dinjiška kao i na području naselja Pag (u području koje se nalazi neposredno oko kanala Pag-Košljun) predvidi turističko-stambena i nautička zona.''

Sad kad je to procijenjeno da je od državne važnosti, nadaju se da će država preuzeti velike investicije i dati zeleno svjetlo izgradnji kanala.

ante kaže...

neda ti se više pisat.,??ili su Božični blagdani??