22 srpnja 2012

Srednjovjekovni....karneval.




U Programu ljetnih zbivanja u gradu Pagu, kojeg je objavio paški centar za kulturu NEMA NAJAVE TRADICIONALNOG PAŠKOG LJETNOG KARNEVALA.

Na Web stranici paške Turističke zajednice, o tradicionalnom paškom karnevalu, stoji tek datum i naslov 27.-28.07.2012. - Paški ljetni karneval.

istu takvu crticu našla sam ovdje kalendar2012.

I to je to.
O tradicionalnom paškom karnevalu više nigdje ništa, nikakva najava događaja. Nikakva najava da se tradicija nastavlja u organizaciji Grada, kako bi dolikovalo.

Ali kad malo bolje pogledam, zaključujem da je to u ovom trenutku normalno:
cijeli grad je jedan veliki karneval, jedna velika čerga!

Na paškoj kamenoj pijaci, na svu sreću ne vrti se vol na ražnju, ali se zato odvija prilično upitna srednjovjekovna zabava.

Na Paškoj pijaci, u centru grada, kojeg su obzidali naši stari kako bi se obranili od napada Zadrana, sinoć se, za zabavu turistima u sklopu projekta Pag - srednjovjekovni grad, podigao turski šator, gdje su se turisti polegnuti na ćilimima, gostili turskom kavom.

U priči o Paškom srednjem vijeku, u srcu Paga, stolovali su Turci. 

Možda osobe koje su osmislile ovaj projekt Paga, srednjovjekovnog grada, nisu vodlie puno računa o tim detaljima, jer briga turista za detalje... daj mu mukte ist i pit, i nova povijest je smišljena.

Bilo je na pijaci srednjovjekovne čipke, srednjovjekovnog fažola, srednjovjekovnih krvavica, srednjovjekovnih frita i pogačica..... bilo je svega što se da strpat u bilo koji drugi vijek, osim u paški srednji vijek.

I čemu onda spominjanje tradicionalnog paškog karnevala, kad nam karneval traje neprekidno, a Centar za kulturu i Turistička zajednica kao glavni organizatori i prezentatori naše kulture, pronalaze nove načine da turistima Pag prezentiraju kao poveću selendru, a nama lokalnima daju bezbroj razloga za paško tradicionalno grintanje.

Da bi sranje bilo kompletno, pobrinuo se i Grad Pag na čelu sa njegovim srednjovjekovnim veličanstvom, AFNjom: 
- za cirka 11 miljuna kuna, danas imamo nedovršeni gradski most, osvijetljen light show-om u bojama ranih osamdesetih.

I kad pomislim da ne može gore, da ne može gluplje, uvijek se nađe nešto što me ponovno iznenadi: osim osvjetljenja ispod mosta i ''novogodišnjeg ''svjetlećeg kabela ispod vanjske strane 'rukohvata',  most je u mrklom mraku. 
Onolika uzbrdica/nizbrdica i škale, dušu su dalo za slomit nogu. Pa ti tuži grad. Pa neka grad pljune par stotina tisuća za odštetu.
Ali što je to u usporedbi s 11 miljuna kuna kamene ljepote gradskoga mosta.....

I da se vratim na prezentaciju paškog srednjeg vijeka: ......ni nebo mu nije bilo sklono. Bura, već drugi dan ''dere li ga, dere''.......


* * *







Broj komentara: 10:

ante kaže...

nije isto .,dali je čovjek u pustinji ,ili je pustinja u njemu:; ma mi se cini da je kod Vašeg "gradonačelnika" i jedeno i drugo:;POZDRAV "SLONU"

. kaže...

Dobro Tonči, a ki je tvoj gradonačelnik, ako je NJok naš?

ante kaže...

moj gradonačelnik je::kulturan:pošten:skroman.,to jest onaj koji misli prije svega na građane PAG-a.,a ne na sebe:;

. kaže...

dobro, odličan izbor. Bit će da je tvoja ulica izolirani slučaj.

ante kaže...

nije ulica izolirani slučaj,.nego ja tako živim i razmišljam ,.tako su me moji stariji učili:,e sad možda sam i naivan.,možda sam i zalutao .,možda sam i zaostao ali to je moj krščanski nauk.,i od toga ne mogu odustati:;s oproštenjem :;(ŽIVOT JE KURVA::AKO GA NE JEBEŠ:JEBAT ĆE TE:) ispričavam se na ovakovom pisanju ali sam jedino tako mogao dočarati ono što sam mislio:;

. kaže...

slušaj, jedno je što bi mi htjeli a drugo je ono što je stvarno. Sviđalo se to tebi ili ne AFNJ je i tvoj gradonačelnik :P :P :P

ante kaže...

a.e.,DEMOKRACIJA::;mada mi ništa ne znači taj Vaš-NAŠ_. AF.nj:;

Anonimno kaže...

molim te skini tu sliku mosta jer je ne mogu gedat od žalosti.

Anonimno kaže...

pogledaj filmić hahahah hahh

ante kaže...

pocalo je ajmo u maškare:::