16 lipnja 2012

Paški sir


Ovih dana na sve strane čitam o velikom uspjehu paškog sira.
Napokon su reklame urodile plodom  i paški sir je osvanuo na većem broju naslovnica nego smo do sad navikli.
Paška sirana, kao najstarija sirana na otoku, ''majka svih sirana'' kako ju je svećano nazvao voditelj radio emisije Turki party i  Sirana Gligora, sirana poznata od Amerike do Japana, najveći su proizvođači paškog sira.

Kako je u modi gastro turizam, od ovakve reklame mogli bismo očekivati lijepi broj novih gostiju. A fala dragom Bogu, imamo na otoku nekoliko lijepih restorana i konoba u kojima se bez srama mogu kušati sve varijante paškog sira.

Neki dan u Pagu je boravila poveća skupina Amera i nešto Francuza, kušaća sireva. I nisu jedini. Svako malo neki stranac po novinama opisuje gastronomski užitak s Paga.

Naletim danas na tekst u zadarskom listu  paški sir gdje između ostalog piše o tome kako će dvije Amerikanke, jedna hrvatskog porijkla, napisati knjigu o restoranima na otoku i jelima koja se rade s paškim sirom.

Mislim se, pa koja se to jela rade sa paškim sirom?
da nije paštašuta, sa ''nagratanim'' sirom?
da nisu njoci, posuti naribanim sirom?
da nisu trokutići narezanog paškog sira?
da nisu fete paškog sira pokapane maslinovim uljem?
da nisu kockice sira uronjene u maslinovo ulje?

za drugo ne znam. 


Paški sir je jelo.

4 komentara:

ante kaže...

paški sir s kaduljom:;ili ti s kadilon:;

Anonimno kaže...

Ima jedan koji nisi nabrojila
Pagodizijak

Anonimno kaže...

... polenta punjena pršutom, gljivama i paškim sirom pa zapečeno u špaher.... isprobano i odlično!!!!

Anonimno kaže...

Paški sir je jelo.