16 kolovoza 2010

Slana jutra

(zalazak sunca sa 'čeke' iznad starog grada)

Iza drugog svjetskog rata Pagom je dominiralo poduzeće koje je masovno zapošljavalo pažane, a bavilo se raznim djelatnostima. Glavna djelatnost, naravno, bila je proizvodnja soli, a sve drugo bile su razne uslužne djelatnosti.
S vremenom, poduzeće je preraslo samo sebe, pa se razjedinilo na nekoliko radnih organizacija:

Budućnost - komunalno poduzeće, u kojoj je dana 1.1.1956. prvi upisan bio Kurilić Jakov, od oca Luke, rođen 15.8.1928. godine,
a najstariji radnik upisan u knjigu bila je čipkarica Kaurloto Fumica, rođena 23.11.1893. godine.

Iz Budućnosti izrodili su se Solana, Zanatstvo i Komunalije kakvo danas znamo.

Bila je tu još i Mjesna zajednica, pa Dubrava zanatsko poduzeće Pag, koja je također utrnula.

Matične knjige radne organizacije Budućnost, Dubrava i Zanatstvo nalaze se u ormaru u kancelariji poduzeća Zanatkomerc.
Čiste su i nisu previše prašnjave. Pazila sam na njih kao da su najfiniji porculan u regalu. Ako imate uvjete za mirovinu, a radili ste u tim RO-ima, nema problema. Svi podaci su tamo, spremljeni i na sigurnom.

Nakon ovakvog uvoda, nekako je potpuno normalno reći da sam kancelariju Zanatkomerca nakon skoro 25 godina staža, zamijenila sa kancelarijom u Solani.

Prije ovih ''čipkastih'' prepucavanja koji u zadnjih par godina prate ''brendiranje'' našeg grada, bilo je logično Pag povezati najprije sa soli.
Pag - sol.
Pag - sir.
Pag - janjetina.
Pag - čipka.

Što mogu reči o svom novom radnom mjestu?
Osim što mi se ostvario vjekovni san svakog čistokrvnog pažanina, da radi u Solani :) ja se još mogu pohvaliti jednom zanimljivosti. Za neke će to biti nevažan detalj, međutim meni je to jedan poseban događaj, rijetko viđen, a o osjetilima da i ne govorim.
Dakle: vidjeti Pag u 6 sati ujutro, izlazak sunca, tople naranđaste boje iznad bijelih vjetrenjača, plavo zelena bonaca ''ka uje''..... neprocjenjivo.

Za sve ostalo imate mastercard.

Broj komentara: 18:

Anonimno kaže...

Di je bi natječaj za ekonomistu 4. stupanj u Solanu?
B.Ž.

Anonimno kaže...

kad već spominješ sva ta pusta bivša poduzeća i kih se svi rado sićamo, podsićam se da se je na čelu svih njih više manje vrti jedan covik, nekakva paška legenda kako mu neki i ako neznan zac tepaju, a ki ni do danas ni ostvari svoj davni san da ga primiju u solanu da i tamo zapovida, a možda je i upropasti kaj sve drugo cega se taka i baš mi je drago da mu se san ni nikad ostvari, a da se je tebi i više nego osvjedočenoj Paškijni ostvari i da radiš u Paškoj solani Neka ti je sa srićon i Bog vas svih u Solanu blagoslovi.

Anonimno kaže...

::: za ovog prvog anonimca - U KOME VRIMENU TI ŽIVIŠ?

Anonimno kaže...

sad moreš otvorit novi blog pod imenom Solana moj san.

Anonimno kaže...

U KOME VRIMENU TI ZIVIS? bice taj zive u Hrvacku di se mnogi busaju u pravednost i piseju i govoriju o pravednosti i još pisu o drugim lopovima i nezakonostima i zaboravljaju da su i oni ti ki se busaju u pravednost i svojim djelima pokazuju da su i oni ka drugi ki vise njami ponjami je.

. kaže...

Krasno :)
Ki me voli, zove me na telefon da mi čestita, a komu smitan taj mi anonimno pametuje na blogu :) :)

ovomu zadnjemu anonimcu:
..... to ti mene uspoređuješ sa ovima koji jamiju po Pagu? Oćeš možda reć da ja pišem o njima, a da sam ista kao i oni?
Oćeš reč da mi plaću koju zaradim daješ ti iz svoje taške?
Ili si ovo samo napisala tek toliko da pljucneš malo svoga otrova?

Ovome koji pita za natječaj:
Ne znam koliko razuman čovjek mora bit pa da shvati da Solana nije gradsko poduzeće gdje trenutna vlast diktira zapošljavanje.

A ovome koji spominje novi blog:
Nema potrebe, jer da si pametna vidila bi da je PAG moj san.
Ako ti je tako teško shvatit o čemu pišem, ili ti je komplicirano za pročitat: pitaj me pristojno, pa ću ti detaljnije rastumačit što sam htjela reči
:P :P :P

Živili vi meni.
Nedajte se smest, jer svaka luda ima svoje veselje :)

Anonimno kaže...

.....JA znam da su ROSS pofalili već da lipo i vridno radi posal ...prema tome....kome smita nek se poćeše....pozdrav

Agrokor kaže...

Drago naše B.Ž.

U novije vrime moja firma je moja, ni državna.
To šta si ti mislilo da triba natječaj, zovi Marca da ti rastumači kako to gre u državnu,a kako u privatnu firmu.

Sa štovanjem

I.T. (da ti rastumačin jerbo ti sive stanice odumiru, vo I.T. ti stoji za Ivica Todorić)

Anonimno kaže...

ja, kad sam spominja novi blog nisan misli ništa loše, sti san bit malo duhovit, a ti itaš odma otrovne strelice, opasna si, a ja nisan protiv tebe, neću ti više ništa napisat i neću doć na izložbu..

Anonimno kaže...

ja, baš imaš otrovne strelice, kad ti neki napiše da si prepisala ti odma da je taj mujen i da gre po uputnicu, kad ti neki napiše ca misli ti odma napadaš, kad neki misli drukčije od tebe ti odma itaš otrovne strelice.
grubo

Anonimno kaže...

vi vjerojatno ne znate da se na internetu koriste emoticoni za iskazivanje osjećaja. osoba kojoj pišete ne može zati što ste vi mislili reči jer ne vidi vaše lice i ne čuje vaš glas, stoga da biste izbjegli ovakve nesporazume, naviknite se koristiti emoticone. Ja vidim da njen tekst obiluje emoticonima pa nisam imala nedoumica što je ona htjela reči. dok je vaš tekst izgledao upravo zlonamjerno.

. kaže...

E moj prijatelju, velika je razlika između ''misli san'' i napravi san. Kako ja mogu znat da si ti samo sti bit duhovit? Za razliku od tebe, ja sam ti eto, valjda vidiš, na kraju svoga odgovora stavila smajliće, ilitiga emotikone, koji svakome ki se razumi u dopisivanje preko interneta zna da se takav znak koristi za šalu. Ako si tako tanki, pa mi više nećeš doć ni vode ni na izložbu, onda mi nisi niti tako dobar kako mi se oćeš napravit. I ca ja sad tote moren..... :)

Ovome drugome anonimcu (nikako da se naucite upisat nakakovo ime, pa da makar tako znan komu odgovaran):
nisan primjetila da vi mislite drugacije nego ja, nego je nekima samo važno da me dojdeju ubost. Ja govorin o šporkecu u gradu, o radu naše vlasti, o kanalu i sličnim javnim paškim pojavama. I niki mi još ni reka da mu se sviđa smeće, da mu je drago da se radi kanal, da nam vlast radi savršeno.... razumiš ca ti govorin? Taj koga spominješ da san ga poslala po uputnicu: pročitaj još jedan put KAD je napisa da KRADEN a ne da prepisujen, i siti se oko kih pizdarija su se tad lomila koplja. Triba još cakod rastumačit? Volin kad se vako potegne rasprava, da ne bi bilo: doša san, ubo san je a ni mi niš odgovorila :) :)

Anonimno kaže...

ne razumimo se svi u dopisivanje preko interneta i u smajliće ki su kako san svati za šalu, a neki drugi emotikon za neko drugo raspoloženje. Ja nisan stavi ni jedno ni drugo, ali si to moje neoznačeno odma svatila zlonamjerno.Cini mi se da sam se prevari u procjeni.Ali sve se da popravit, pa makar i za neko kratko vrime.

Anonimno kaže...

ni još 3 ure popodne

. kaže...

ala, pa da ti odgovorin, tebi ki se ne razumiš u dopisivanje preko interneta: emotikoni su ti ovi znakići:
:) ovaj se smije
:( ovaj se tmuri
:/ ovaj ne zna ca bi ti reka
>:) ovaj se sprda
>:( ovaj se tmuri
:P ovaj ti pruža jezik
:D a ovaj krepiva od smiha
Ima ih još, i kad ih ubaciš u svoj napisani tekst, i te kako se more vidit ca si ti to misli reč.
Samo tebi taj tvoj komentar izgleda duhovit. Meni pari koda si sti reč da samo tlapin, pa da moren još jedan blog otvorit pa da iman još mista za tlapnju. A za reć pravo, meju oviman ki ionako samo prigovaraju na ovo moje pisanje, teško da mogu čitat tvoje pozitivne misli, bez da mi pomogneš. I ca ti smita ca se branin? Oli bi ti pusti da ti kikod drobi gluparije a da mu ti ne odgovoriš? Pa pogedaj malo ovi drugi ca mi ostavjaju ove lipe i ukusne poruke. Tebi to ima smisla i logike?

Anonimno kaže...

Ne smita meni da se ti braniš kad te napadaju, ali nismo ti mi svi vanjski neprijatelji.Meni se cini da onaj najžešći, unutarnji neprijatelj,čuči u tebi i protiv njega se ti stalno boriš, a da toga nisi svjesna.

. kaže...

Čuhaj, ja ne znan ki si ti pa ne mogu znat je me begenaš ili ne. Ne mogu iz tvojih tekstova pročitat da si sti bit duhovit, jer ti ne moren čitat misli. Ja niman nikakve neprijatelje nego samo jude ki me voliju, jude ki me trpiju, i one ki me ne begenaju. Niti jedan od tih nabrojenih ni moj neprijatelj. Možda mi nisu prijatelji, ali ih ja ne doživljavam kao neprijatelje, Jer da bi ima neprijatelja, moraš imat cakod materijalnoga ca bi oni stili, a ja niman niš.
Ako se kome ne sviđaju moje misli, to je njihov problem, a ne moj.
Iman osjećaj da mi oćeš reč da san paranoična i da bi mi bilo vrime da ili pijen tabletice ili da se okrenen Bogu? Ili se opet varan? :P :P :P

Anonimno kaže...

:K :K a ca bi ovo bilo???