19 travnja 2010

Paški tanac 17.04.2010.


Oku ugodno bogatstvo boja, materijalno bogatstvo čipke, zlata i filigrana. Bogatstvo tradicije. Što više parova vidim, (39!!) veći ponos osjećam.

Međutim, plesačima nedostaje osjećaj ponosa prilikom izvedbe ovog našeg tanca. Zuje kojekuda, gledaju jedan drugom u noge.

Barba Stipe je to tako lipo opisa:

''Kapo tanca, ponosan muž što je baš on izabran da vodi tanac, daje snažnim udarcem noge o tlo znak za izmjenu figura koje se neprekidno izmjenjuju. On pokreće ostale da ravnog pogleda i osmijehom prema svojoj partnerici daju do znanja koliko su bliski u nastojanju da nastup uspije.''

Kad ću i to doživit vidit?

Broj komentara: 15:

Unknown kaže...

Opis barba Stipeta je upravo savršpen!..dostojanstven..divno!

Unknown kaže...

Hehe , a mogla bi ti Franu lipo obuć u monturu .. i onda na tanac :)
Virujen da se nebi gledali u noge ...

. kaže...

Zeljko, da ja znan tancat, tancala bi. A ovi koji tancaju, ne tancaju samo radi sebe nego i radi nas koji ih gledamo. Ne misliš tako?

Anonimno kaže...

To više nećeš vidit....je da san se naježila od ponosa ...ali neeeeee, puno još triba tancat da bi znali...tamo ih se more na prsti nabrojit ki znaju tancat...i slažen se s tobon Ross.

Anonimno kaže...

Najlakše je komentirat! provajte tancat,mislite da bi vi bile svršene??? Ross, oni ki tancaju moraju virkat livo-desno jer se ravnaju po prvome tj.prvoj. Kad plesač spusti glavu da kontrolira svoj korak ne radi to namjerno. Svaki od njih bi sti bit ca boji ali nismo svi Ištvan Varga!!!to su amateri!
Onaj ki je to geda uživo more samo bit ponosan da je PAŽANIN, sve drugo je u tom trenutku bilo nebitno!
eto, ne sviđa mi se to što si u svemu ovome istakla nešto(negativno) po tvome sudu, jer u amaterskom tancanju nema savršenstva!!

. kaže...

Tako je!
Najlakše je samo komentirat, baš kako i ti upravo radiš i usput vičeš!!!
U čemu je problem?
U tome što imam svoje mišljenje o načinu tancanja paškog kola?

Čemu gledanje lijevo desno, ako imaš prvog ISPRED sebe?
Čemu služi ritam mišnica?
Zašto umjesto da gleda u partnericu, on okreće glavu i gleda IZA sebe?????
Zar je korak toliko kompliciran da ga treba pogledom kontrolirati?

Nisam jedina koja godinama primjećuje da su KUD-ovci, amateri, neuvježbani.

Vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat.....

Žao mi je kad vidim da pojedincima nitko nije objasnio da se nošnja ne oblači već nosi.
Nisu krivi oni sami, nego voditelji koji se ne usude svakome posebno reč što dobro ili loše radi.
Čula sam da je zimus jedna djevojčica tancala u nečemu što nikako ne bi mogla biti paška nošnja. Zašto njenim roditeljima to nitko nije rekao?
Zašto se voditelji ustručavaju objasniti da je držanje i ponašanje jednako važno koliko i korak tanca?

Da bude jasno: ovo što je bilo na pijaci, odlično je i poželjno barem jednom na godinu. Neka stariji nauče mlađe da budu ponosni što su baš oni izabrani da tancaju paški tanac.

Nema potrebe za profesionalizmom već samo za vježbom!

Ponosna sam da imamo takav tanac, takvu nošnju, takvu tradiciju. Ponosna sam na sve one koji se trude da tancaju najbolje što mogu.
Ali neka im se pomogne i da ZNAJU.

Može se tebi ne sviđat ovo što ti ja govorim. Ali priznaj da ti sav ponos što si pažanin nije dovoljan da ne primijetiš ove detalje.

Ako si se na bilo koji način osjetio uvrijeđen jer ja govorim što mislim, to je tvoj problem. Potvrda da sam u pravu su govori koji se čuju nakon svakog tanca KUD-a.

Vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat vježbat, vježbat, vježbat, vježbat, vježbat.......

Anonimno kaže...

Imaš svoje mišljenje o načinu tancanja paškog kola ili paškog tanca??
Ja ne vicen,već govorin!!! :)hehehe

Nekada davno ove starije je tancat uci barba Zvonko Usmijani, koji je bio dovoljno otvoren da je svakome pojedincu konkretno govorio da li je za tancanje ili nije i usmjeravao ga na nešto drugo.
Danas kad bi netko tako konkretno rekao npr. tvojoj nevici ili mojoj da nije za tancat nebi vam/nam bilo pravo, jer to su ipak amateri, njurgali bi na tu ili toga, podirali se u celu fameju(po paški) jer zac dite nebi hodilo kad ima nošnju, ima voju, pa ako i nima mot za tancat pa s godinam će se možda naucit i bit boja, družit se, morebit dikod i pojde pa malo svita vidi. Danas ta dica vježbaju jedan put na šetemanu,a uci ih eto kako se na snimci vidi neki ki je fula više put nego oni,ali,ali, ali taj Ivo svoje slobodno vrime daje toj mulariji i ovima malo starijima i zato mu svaka čast jer prenosi kako najboje zna i s puno voje a ki zna da ga je uci barba Zvonko morebit bi ga na košarku usmjeri. poj ti znat!
Što se tiče one male ka je imala čudnu suknju i facol a i pokrivaca ima krela, znam da su voditelji reagirali.
Pa nama da Lado dojde mi bi in iza nastupa falinge iskali a najboje je to ca tako što uvik komentiraju oni ki nikad tancali nisu ali sve znaju. bez uvrede!
meni je ono na pijacu bilo super, lipo i nek se ponovi

. kaže...

Kad me već oćeš ispravit, reč ću ti da iman mišljenje i o tancanju paškog kola, ko se tanca stisnuto, zbijeno, a ne ko kozaračko kolo.

Vidim da nisi shvati poantu iako sam ti je puno put ponovila
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
jer samo se tako nešto može i naučit.

Naravno da je lijepo i od Iva i od Antonije i od svih koji se trude dici pružit svoje znanje. Ali in zamiran što se i sami ne izdignu iz toga ''samo neka je''.

Slažen se sa svin što si reka u vezi dice i rada i o tome kakav smo svit.

Vidiš, ja san bila kod Pekovice na ''audiciji'' i ženska je odma lipo rekla da nisan za to. Niti san se ja uvridila niti moja mater.

Pa eto, moji komentari su prema osobnom iskustvu.

Ona mala u čudnoj nošnji ni tribala uopće doć tancat pred ljude. Možda bi joj mater tad shvatila da treba promijenit ponašanje. (ili je čorava pa ne vidi kakva je zapravo naša nošnja)

Dici se ljubav prema tradiciji usađuje dok su mali i s njima se na tome radi.
Neki će zauvik ostat samo ljubitelji tradicije, a neki će, talentiraniji, pokazat sve što znaju u nekom amaterskom KUD-u. A možda, u budućnosti, i u nekom profesionalnom!

Moje nevice će sigurno svaki karneval nosit nošnju (iskreno se nadam), ali to ne znači da će radi toga bolje tancat tanac i kolo.

Prestanimo razmišljat ''samo neka je'' i ponavljam:
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT
VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT VJEŽBAT

Anonimno kaže...

Kad je KUD nastupa na Vinkovačkim jesenima pred ko godišće Vijola je celu figuru fula, a on je kapo taj ponosni muškarac po kome su onda i svi ostali krivo tancali. Misliš da i njemu treba vježba? eto i onima ki su veterani se dogodi.
Slažem se da vježbat treba, koregirat ono što se da,usmjeravat ka najboljem. Ali nemojmo nakon svakog nastupa mlajih, srednjih, starijih falinge iskat,i kritizirat,kritizirat,kritizirat!

p.s. ca dvi live imaš? nebi se reklo

. kaže...

Da, mislim da i kapo triba vježbat vježbat vježbat. To ca je jedan put nauci, ne znači da zna savršeno zauvik i da ne triba redovno vježbat.
Zašto uvik, ali baš uvik sve svedemo na SAMO NEKA JE ?

triba vježbat i vježbom KORIGIRAT i uvik bit bolji i bolji.

Nakon svakog nastupa voditelji su dužni hvalit i kritizirat. A dok se to ne dogodi, ja ću kritizirat njih, voditelje!

Nisu krivi ovi koji ne znaju nego ovi koji ih uče tako površno.

vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat vježbat

Anonimno kaže...

Apsolutno se slažem s komentarima ovog "anonimnog",meni su došle suze kad su KUDovci dolazili na pijacu,a kad je Vijola lupi nogon za pocetak tanca pala san u afan.Skupjali su me po pijaci,kopaca mi je bila do tloha od lipote ka je bila sprid mene.I nisan kai ti iskala falinge nego uživala u bogastvu,raskoši...otmjenosti naše nošnje..uživala u nome jednoličnon zvuku Dariovog miha...tana nana nana...Nije mi bilo napamet iskat di je ki pogriši i di je ki fula.To su amateri ki su se skupili par put prije nego su otancali.Među njima je bilo dice od 10.g. pa do Bošanara i Vijole od malo više godišč.I zašto onda komentari tipa ovog tvoga?Ja vjerujen da je u svakon onon ditetu srce bubalo tuta-forca,sumnjam da ni bi ponosan i uzbuđen!? Jedan mali se obuka u nošnju još u dvi ure i po kući tanca..jedva je doceka da zatanca,svas je bi inšenšan.!! I onda ti imaš srca da napišeš da "nedostaje osječaj ponosa"!!!!!!Kažu da je ljepota u oku promatrača.Ti je očito nisi vidila.

. kaže...

Ok. Kako možemo zaključiti: PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA, ja ću vam, evo OPET ponovit ovo što vam pokušavam približit, ali vam nekako ne ulazi u glavu:
Svarili smo ljubav prema tradiciji, zanesenost, očaranost i padanje u afani. Volimo tu našu tradiciju i ponosimo se njome.
Imamo KUD, imamo male , mlađe i starije koji nam prezentiraju našu tradiciju.
Oni tancaju najbolje što mogu. A mogli bi puno više kad bi VJEŽBALI VJEŽBALI VJEŽBALI....... i tako dalje i dalje i dalje......

Ljepota je u oku promatrača. A ja sam vidila točno ovo što sam napisala: PREKRASNU NOŠNJU, BOGATSTVO I TRADICIJU,
Moj ponos i gušt što tako nešto postoji i što je dio mene IAKO NEMAM NOŠNJU I NE TANCAM, jer Pag je i MOJ GRAD.

I kako bi sve to skupa izgledalo puno bolje, potrebno je izdignuti se iznad one naše stare boljke SAMO NEKA JE.
SAMO NEKA JE
SAMO NEKA JE
SAMO NEKA JE

Prestanimo biti površni. Postavimo standarde koje su nam od davnine dali naši stari samo smo ih putem nekako zagubili.

I molim vas, ako osjetite potrebu komentirati moj prvi tekst, potrudite se sa razumijevanjem pročitati moje komentare kojima vam pokušavam objasniti što u stvari želim vidjeti.

Ne imputirajte mi nezahvalnost jer njoj tu nema mjesta.

Anonimno kaže...

Ali ta dica vježbaju, vježbaju, vježbaju jednom tjedno, što je sasvim prihvatljivo s obzirom na sve obaveze koje imaju u školi, plus vjeronauk u kontra smjeni, pa tako i informatiku, pa rukomet, tenis,nogomet i ca ja znan ca još sve ne.Ima ih ki vježbaju i kod Antonije i kod Pekovice,znači dva puta tjedno. Koliko put bi oni po tebi tribali vježbat? svaki dan? onda je to profi. a ne amaterizam. Gospodin Ivančan iz Lada je jednom prilikom rekao našima iz KUD-a da su vrhunski amateri, a taj valjda zna ca govori.
Da, očito je da se u nekim stvarima ne slažemo ili ne razumimo, jer meni su te njihove male pogreške normalne i prihvatljive. Zašto ne?
Što se tiče držanja i nošenja nošnje, e to je teško naucit. usporedbe radi:Nekoj ženskoj leži štikla koda se je rodila s njon a neka nabada kaj po jajiman.A ni ta jadna kriva da nabada u njima.Nemaju svi isto držanje, mot, ono nešto što zrači iz čovika a to puno doprinosi.Nekoj Bog da kuci i prsa pa to sede kaj nacrtano a ona ka je daska nemore sa 5 šugamanov to dobit.
Mislim da ono na pijacu ni bilo tipa: samo neka je! Osjetilo se je da su ponosni, da daju trenutni maksimum,da uživaju. Barem sam ja to tako doživila! A i još mnogi, jer nakon svega nisan cula nijedan ružni komentar, znači da je bilo dobro.
Neznam da li si bila na pijacu(s obzirom na gips) ili si to što misliš i vidiš doživila na osnovu snimke?
Mislim da je normalono imat svoje mišljenje pa i kad oćutiš potribu reć to ca misliš, bilo autoru pravo ili krivo jer komentari su zato tu. :)

Volim Pag kaže...

Evo i moj mali ulet....ja sam veteran KUD-a...s ponosom se sjećam svakog nastupa, probe,pok. Zvonka Usmianija....čovjek koji je STVARNO dao sebe i za sve vijeke utkao svoje znanje a najprije ljubav prema svome gradu i tradiciji. Od srca toplo pozdravljam nastojanja pojedinih ljudi koji žele pridonijeti našem blagu, ponavljam BLAGU.Kroz godine su se izmjenjivali različiti profili koji su isto nastojali...a svi amateri....osim jednoga Zvonko Usmiani mu je ime.Ne, nije bio amater jer je RAZUMIO svaki detalj našeg kuturnog blaga, pazio je na svaki korak, do besvijeti ponavljao "glavu gori, prsa vanka, bokovima zaokruži, punom petom zagazi, nasmij se,i gledaj u partnera"....to su riječi i poduka koju ne zaboravljam, niti ću. Sad dolazi kritika?...hmmm.....kako me god shvatili. Ovaj prekrasan događaj na glavnom trgu ne da je hvale vrijedan.....puno više od toga, sve nas je taklo ravno u srce, slika koju ćemo pamtiti. Imam kompentenciju reći samo su pojedinci tancali, ostali su sad ću nabrojati : izvodili labuđe jezero, žvakali, mastili nogamin, šećali drobi, poneki su imali perfomance Dirty dancing-a..pa još onako malo okserica đir...pa manekenski istupi pojedinki kojima je bljak obući kotulu pod suknju ( da ne bi bilo da je debela), kokošja prsa ( šugaman gre u prsa ako ih se nima, jer se teg treba vidjeti) i td.....sve ovo nabrojano nisu kritike nego nedostaci, injorancija, nepoštivanje i nepoznavanje PAŠKOG KULTURNOG BLAGA. i da zaključim nekako ...jer me boli kao kockicu u mozaiku ovog bogatsva kuture koja nam je prenijeta......STANDARDI SU DAVNO POSTAVLJENI, ZAPEČATIO Z. USMIANI, JA KAO I MNOGI OČEKUJEM DA IH SE PLESAČI DRŽE. svi mogu pogriješiti u tancu, nitko nije savršen ali onda "glavu gori, prsa vanka , zaokruži bokovima, osmjeh, ponosan stav, punom petom zagazi..i ništa više a ni manje.....:D pozdrav svima koliko vas god ima !!!

. kaže...

Koliko put moram ponovit?
Koji dio ti nije jasan?

Nisam bila na pijaci nego sam gledala ovu snimku.
Osjetila sam ono što sam i napisala. I za to sam mislia da smo svarili, ali ti trubiš opet po istome.

Jesu, početničke greške su normalne.
Ali nije nomalno da te učitelji ne nauče
- U KOGA SE GLEDA DA SE NE POGRIJEŠI (ako si pošetnik, posebno)
- KOLIKO VISOKO ĆEŠ DIGNUT NOGU DOK POSKAKUJEŠ (muški)
- DA SE NE TANCA NA PRSTIMA NEGO NA CIJELOM STOPALU (ženske)
i slične stvari, koje neki Nijemac, Talijan, Slovenac uopće neče primijetiti, što ne znači da je to ispravno zato što su ti oni pljeskali. Kontaš?

Nošnja ti može stat ko salivena, a može i kao da si vriću navukla na sebe. Ali zato su tu učitelji da ti pokažu kako da u svemu tome izgledaš najbolje, da ti poprave kotulu, da podignu pokrivacu... Kontaš?

Nošnja se NOSI.

Prigovor imam na učitelje i rekla sam zašto. Ne jedan put gledala sam naš folklor i konstantno se javljaju iste pogreške.

I naravno da mi nije krivo što si osjetila potrebu reč mi svoje mišljenje, samo mi je krivo što ti nije stalo do moga, jer iz tvog izlaganja ja samo dobivam dojam da mi želiš reč:
''ti ne tancaš pa nemaš pojma ca govoriš''
Eto.