19 ožujka 2010

ispitivanje javnog mnijenja - PROTIV Kanala Pag-Kosljun





na Facebook-u se možete učlaniti u novu grupu:
PROTIV Kanala Pag-Kosljun

Iako nekako sumnjam da će naći traženih 680 članova potrebnih za referendum protiv kanala, podržavam trud moga rojaka iz daleke Švicarske.

Netko je rekao:
Ma zamisli, on se usudio komentirat štetnost gradnje tog projekta. Ma što se on ima petljat u ovaj grad! Što njega briga taj kanal, kad jedino zna doć na godišnji odmor.... Ma zamisli! Samo na godišnji dođe.... samo se kupa, sunča i uživa...ma zamisli.

O čemu to ove ''nečije'' riječi govore?
Očito taj ni sam ne zna što govori, jer da zna, bilo bi mu jasno da turista zanima baš to: GODIŠNJI ODMOR, SUNČANJE, KUPANJE....PLANDOVANJE u ovoj predivnoj vali!!!!
A rojak Šavar nije niti političar, niti obligana svojta.
On je samo stručnjak u svojoj TURISTIČKOJ branši i svoj godišnji odmor dođe provest u Pag, sa svojom obitelji.
Zašto ne bi poša u Španjolsku? Može, ali neće. Ni u Grčku, ni na Bali.
Od toliko prijatelja kojih ima, od rodbine razasute svugdje po svijetu, on hoće baš u Pag.
Zašto? Što je tako interesantno u Pagu, koji, ruku na srce, nema baš nikakvih turistu zabavnih sadržaja?

Ovo mi je bila lijepa prilika da napravim ono što nisu napravili pojedinici od kojih bi se to očekivalo: ispitivanje javnog mnijenja (glupog li izraza).
Naravno, ovo je naručeni tekst, koji ''vuče vodu na moj mlin'', ali niti je plaćen, niti je za njega tražena protuusluga. Malo miriši i na temu ''brojanje krvnih zrnaca'', pa ako vam se čita, čitajte, a ki neće ne mora:

Alan Šavar:

U mojim venama teku paski geni moga oca, koji me cijelo moje djetinjstvo vukao na Pag - i nigdje drugdje! Roditelji su se htjeli vratiti "za tri godine" i tako iz godine u godinu uvijek "za tri godine". I tako je prošlo 40 godina! Ali ja sam taj otok i grad zavolio - i svidjelo se to nekom ili ne - JA SAM PAZANIN!!! Sto kolpi Čapalo onoga ki rece da ni tako!!!
Dakle, to je prvi razlog zašto dolazim u Pag, zašto se "petljam" i zašto ću se petljat dok sam živ!

Drugi razlog je moja profesija. Kao turistički stručnjak (ing.) sam radio na raznim projektima razvoja turizma po cijelome svijetu. Smatram da je moja moralna obaveza ukazivati na prijeteće opasnosti koje je realno za očekivati ako se krene u određenom (krivom) smjeru - posebno ako se radi o mom Pagu!

Ali okrenimo se malo na potrebu svih nas, na "kruh svagdašnji" - na naše turiste.

Današnji turisti traže "ono nešto..." traže akciju... ljepotu..., kulturu..., zdravlje..., prirodu... a mrze dosadu!
Godišnji odmor NIJE VIŠE samo sunce, more i plaza i ne odvija se samo u srpnju i kolovozu.
Dapače, u današnje vrijeme SUNCE se vise ne može nazvati zdravim, MORE je u mnogim dijelovima svijeta zagađeno i krije rizike za zdravlje (u Pagu je kakvoća mora radi nezavršene kanalizacije i sistema pročišćavanja vrlo upitna!!!), a velike PLAZE su prenatrpane dok one manje (divlje) više liče na odlagalište smeća nego romantični kutak za odmor...


Godišnji odmor se razvija u pravcu "emocionalne medicine".
To znaci, da se jasno OČEKUJE zdrava okolina u mjestu u kojem će se provesti taj godišnji odmor: netaknuta priroda, čisto more, čiste plaze, autohtono mjesto, zdrava hrana...
Samo iz ovih nekoliko rečenica može se izvući što će gost u našem Pagu prihvatiti, a sto neće.
Sasvim je sigurno da će mu se sviđati stara gradska jezgra, magazini, mirna uvala sa bezbroj plaza, bazeni soli, Stari grad, ornitološki rezervat, ljekovito blato, vjetro-elektrane...

Ali će isto tako vrlo brzo uočiti nedostatke i manjkavost ove destinacije.
- Ruševina hotela Bellevue koji već godinama tako stoji...
- Mnogo objekata u gradskoj jezgri koji su u katastrofalnom stanju, a nitko nije voljan barem fasadu malo obnovit.
- Mnogo objekata u gradskoj jezgri koji su neiskorišteni - Gradska Kula, palaca Mirkovic, Magazini soli, ...
- Nedostatak "noćnog života", plesnih terasa, posebno za segment od 30+ godina...
- Nedostatak većeg broja atraktivnih i kvalitetnih restorana...
- Bezvoljno postavljeni štandovi iza spomenika kulture nulte kategorije (magazina) na neadekvatnom terenu...
- Plaze su uredne i čiste samo u blizini grada - čim se ode malo dalje... smeće!
- Nedostatak vođenog razgledavanja solane... (Muzej soli je fantastična ideja, koja se da nadograditi)
- Odlagalište smeća iza Starog grada...
- Nautičarima nedostaju uređeni vezovi i mogućnost punjenja goriva uz more...
- Neorganizirana i neadekvatna eksploatacija ljekovitog blata...

...ima još bezbroj točaka koje bi ovdje mogao navesti, ali ako bi se naši političari okrenuli rješavanju samo ovih problema, i gosti i domaći bi im bili zahvalni!

Umjesto toga, naši političari prečesto gledaju osobne (materijalne) interese koji se protive interesima većine onih koji su ih birali i dali im povjerenje.
Planovi daljnje betonizacije paske uvale su apsolutno neprihvatljivi. A u ovo ubrajam ne samo kanal Pag-Košljun, nego i dalje sirenje grada izgradnjom "mrtvih kuca" na predjelu Kotica-Veli Bok ili Vodice-Bošana-Dubrava. Već je stara gradska jezgra postala "grad duhova" u kojemu ima ulica sa svega 2-3 stanara! A primjerice na Vodice ili Bašaci ima kuca gdje se škure otvaraju samo 2-3 tjedna preko ljeta!

Zar stvarno želimo podržati takav razvoj grada u kojemu kratkoročnu korist imaju samo pojedini spekulanti nekretninama???
Zar stvarno želimo podržati uništavanje temelja turizma: prirode???
Zar stvarno želimo izvršiti kolektivno samoubojstvo na rate???

Jer upravo to će se dogoditi ako nastavimo ovako kako smo krenuli - gosti će doći, vidjeti i otići. Oni nisu dužni javno kritizirati destinaciju koju su oni sami izabrali za godišnji odmor. To bi ih osramotilo. Oni jednostavno vise neće doći niti će svojim prijateljima savjetovati da dođu.

Poslovno sam prošao gotovo cijeli svijet. Radio sam studije i projekte za mnoge, danas vrlo uspješne hotele i turističke destinacije i zato tvrdim:
Pag (još uvijek!) ima sve preduvjete da postane jedna od najtraženijih destinacija, ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom Mediteranu pa i sire.

Na žalost, očito ne postoji politička volja da se grad okrene upravo u tom pravcu i počne smišljeno razvijati turizam, koji će s jedne strane biti u duhu očuvanja prirode, a sa druge strane u skladu sa očekivanjima domaćeg stanovništva i budućih turista. Kada to postignemo, kada će političari shvatiti da je njihova uloga prvenstveno izvršna, dakle izvršavanje projekata koji su u interesu svih građana, a ne pojedinaca, onda će Pag krenuti naprijed. Do tada ćemo se kretati na cesti punoj rupa... tu i tamo će se jedna od njih zakrpati - ali cijelo putovanje će i dalje biti jaaaako neudobno!

I na kraju želim poručiti našim paškim političarima: Nije sramotno upitati narod i stručnjake za mišljenje i savjet, ali je velika sramota i za vas poražavajuće, to iz nekog svog ponosa, pohlepe, egoizma ili pretjerane samouvjerenosti ne napraviti i onda tako srljati i cijeli grad i njegove stanovnike voditi u propast!!!

Broj komentara: 26:

Narodno Neprijatelj Na Vlasti kaže...

Ma i dobro su mu rekli: ca se on miša u Pag? Koju Gospu se on ima tu javljat? Neka on lipo razvija turizam di got hoće, di su pametni ljudi, a ne ovdi kod nas. Jer mi ca smo na vlasti i oko vlasti imamo malo vrimena - kako je krenulo nećemo tu za uvik stat, moramo prodat sve ca moremo, i čaćino i materino, i djedovinu i budućnost vaše dice, i šoldi u tašku dok još ca vride.

Anonimno kaže...

jedno pitanje za gospodina Alana: slažem se sa svime što ste rekli, međutim na razvoj Paga bi trebali utjecati školovani ljudi, kojih je, nažalost, u Pagu sve manje. Što Vas koči da dovedete obitelj u Pagu i otvorite primjerice turističku agenciju ili bilo koji drugi vid posla u turizmu za koji ste, kako kažete, tako kvalificirani? Što Vas priječi da prestanete biti samo turist koji uživa u suncu i moru, kako to Ross kaže, i počnete biti mještanin Paga koji aktivno sudjeluje u razvoju grada? Ja volim svoj grad i nakon studija sam imao bezbroj prilika i poslovnih ponudi u zemlji i inozemstvu. Srce me je vuklo samo u jednom pravcu - prema Pagu. Tu živim, tu radim, tu odgajam svoju djecu. Osobno mislim da je najlakše kritizirati iz daleka. Probajte svoj kruh zarađivati zimi u Pagu, onda ću Vas doživljavati s puno više poštovanja i uvažavanja.

. kaže...

Mislim da nije poanta priče u tome kako ćemo ili kako nećemo doživljavati Alana, nego kritiku usmjeriti da donese dobro. Ograničavanje i dijeljenje mogućnosti kritike na one koji smiju i na one koji po vama ne smiju kritizirati rad vlasti ne vodi ničemu. Svojim komentarom niste dali ni primjer ni podršku već samo svoju kritiku na račun Alanovog mjesta prebivališta. Puno je onih koji ni svojim tjelesnim prisustvom nisu ništa dobra donijeli ovom gradu, već svojim ignoriranjem postojanja problema, Pag dovode u ovakvu poziciju u kakvoj je danas.

Anonimno kaže...

ja ne poznam dotičnog..poznam mu ćaću..i on mi je najs..iako ste vi šavarovi malo munjena familija :)
e sad..da se ti alan iz daleke švicarske kandidira za kakvou političku funkciju ja bi mu prva rekla da neka kupi krpe vamo ili neka stane lajati..ali ne vidim da puca na nikakvu korist..nego da samo daje viđenje svoje branše u gradu iz kojega su njegovi potekli..a to što je ovo šta je napisa žalosno..za to nam ni šavar kriv..i koliko moji možđani svaćaju može neki živit na marsu..ali situacija u pag ostaje jadna..jerbo ste vi ka pažani to dozvolili i dozvoljavate..jbt..oće van otok na pola rascipit, potopit vas, ekološki vas satrat,ukrest vam ovo malo žalosnog turizma šta imate.. ali vi samo njurgate sebi u bradu i brinete o tome di alan šavar živi..znate što..i neka van je tako kako je, svojom nezainteresiranošću ste i zaslužili....ali promislite..ja san stoput rekla..ja se uvik mogu vratit odakle san došla..ali ovo šta propada je vaša didovina..pročitajte pažljivo zadnju rečenicu, zaboravite ki ju je napisa i di on živi i ko mu je mater, ćaća, nana ili dida..samo pročitajte i provajte svatit da se to odnosi na sve nas..i političare i blago sitnog zuba

P.S. pošto mrska mi vlast i ovo čita..kad će kanalizacija na vodice drugovi u belu kuću??

mala ja

ALAN SAVAR kaže...

za anonimno:
Bez obzira sto nisam duzan objasnjavati ili opravdavati moju situaciju, ja cu to ipak pokusati. Prije 18 godina sam bio ozenjen sa svicarkom s kojom imam kcer. Prilikom razvoda odredjeno je da placam alimentaciju - naravno, po svicarskim standardima. Da sam se vratio u Pag nebi bio u stanju placati tu istu alimentaciju i time osigurati razvoj moje kcerke.
A sto se prijedloga "Agencije" tice, moram reci da je prema mom strucnom shvacanju agencija mnogo vise od onoga sto predstavljaju paske agencije. Primjerice ovdje u svicarskoj cete od agencije dobiti kompletno putovanje od leta, transfera, smjestaja pa cak i izleta ili rezervacije predstave u kazalistu.... i to bilo gdje na ovome svijetu. Nije mjesto da idem dalje u detalje sto radi Tour Operator, sto radi Travel Agency (Retailer) itd. Ali cinjenica je da iz objektivnih razloga (broj stanovnika u Pagu...) takav vid poslovanja nebi bio dovoljno unosan da bi mogao pokriti moje zahtjeve.
Dakle, nase agencije se u principu svode na preprodaju privatnog smjestaja u samome Pagu i nista vise.
Za kraj jos nesto - ja sam svojevremeno i g. Buksi a lani i g. Fabijanicu ponudio moju suradnju u savjetodavnom smislu - BESPLATNO!!! Cak sam im predao konkretne prijedloge u pismenom obliku. Osim vlaznog stiska ruke nikakve reakcije. Steta. A ako nekoga zanima vise o meni - kada me vidite u Pagu, slobodno mi se obratite (iako se mozda neznamo) rado cu sa svakim popricati.

ALAN SAVAR kaže...

e, jos nesto: ako netko misli da dolazim samo "kao turista", neka se ipak malo raspita sto smo ja i cijela moja obitelj radili npr. za vrijeme rata, ili koliko sam se trudio pomoci kada je osnovan Radio Pag, ili koliko svicaraca (turista) smo doveli u Pag, vodio sam studente visoke skole za turizam koji su napravili analizu paskog turizma i koncept moguceg razvoja...
Nikada nisam trazio niti kune za sebe - sve sam radio iz nekakvog (mozda glupog) rodoljublja, jer mi je stalo do "mog grada"... a kroz to svakog od vas!
MENE bi bilo sram da mi jednoga dana moj sin ili kcer predbaci da sam gledao kako Pag propada, kako se unistava priroda, kako se strancima prodaje djedovina, a da nisam barem digao glavu i pokusao neke stvari sprijeciti. Ali, svjestan sam, da sam nemogu nista, nego da se pazani moraju rjesiti mentaliteta noja: glavu u pijesak i pravit se da to nije nasa stvar - jos uvijek viri ostatak tjela i postoji velika opasnost da te ipak netko naguzi...!!!

Anonimno kaže...

Svaka čast gospodinu Alanu i gospođi Rosani, da je bar više ljudi poput vas.

Anonimno kaže...

psi laju a karavane prolaze!
680 pažana na istom zadatku?
Nema teorije! Na žalost.
Pažani su indolentni. Najčešći komentar je: koji kanal? Kada shvate koji kanal, biti će kasno.Ajmo početi skupljati 680 potpisa što prije!

Anonimno kaže...

dok god se pažani budu dilit na prave pažane,furešte ki živeju tu,domaće ki živeju vanka,šejane,live,desne,od ove i one fameje nema dobra!

Anonimno kaže...

Krivo ste me shvatili, ne smeta mi Alanovo kritiziranje vlasti. Dapače, smatram da je svaka kritika dobrodošla. Međutim, sam Alan kaže da rad u Pagu nebi donosio dovoljan profit da zadovolji njegove apetite i zahtjeve. Svi na početku radnog vijeka imamo velike zahtjeve, međutim cilj je postaviti prioritete. Meni osobno je prioritet bio povratak u Pag i podjela svog znanja s pažanima, ostavljanje svog rada Pagu, dok sam u inozemstvu mogao raditi za otprilike 5 puta veću plaću. Na prvom mjestu mi je bio Pag. Moje škure se otvaraju svakodnevno, a Vaše Alane također (i nažalost) 2-3 tjedna u godini. Da se razumijemo, ovo nije zlonamjerna kritika, ali nije ista stvar komentirati situaciju u Pagu iz Švicarske ili odavde.
Nedostaci koje ste naveli: nedostatak noćnog života, nedostatak restorana, Bellevue,.. su sve stvari kojih se mogu dotaći privatnici po kojima se, kada i naprave nešto od predloženog, sipa drvlje i kamenje. Zar mislite da će ijedan poduzetnik otvoriti restoran u koji od studenog do svibnja neće ući 20 ljudi? I imati (jer je to potrebno) stalno zaposleno bar 4-5 ljudi?
Sve je to divno i krasno u ona tri ljetna mjeseca, ali probajte uložiti svoje znanje da dođete u Pag, zaposlite 5-10 ljudi i pokušate u veljači zaraditi barem toliko da pokrijete trošak njihovih plaća.
Zašto mislite da ako Vama takav vid poslovanja nebi bio unosan, da drugome jest?

. kaže...

Ne znam što bi trebalo shvatiti iz vaših pitanja koje upućujete Alanu, osim spočitavanja što ne živi u Pagu.
Sve drugo znamo i sami. Vi ste se nakon fakulteta vratili doma, a on je OSTAO doma. Žao mi je, ali sumnjam da je vaša ljubav prema gradu bila jača od mogućnosti bolje zarade, jer svatko noramalan odlazi/ostaje tamo gdje ima od čega živjeti, naročito ako ima izbora.
Naša žalosna činjenica je baš to sve ostalo što ste u svom komentaru naveli.
Pozicija s koje Alan gleda ovaj konkretan problem, KANAL I NEBRIGA VLASTI, upravo je ta da i meni i vama pomogne u onom oko čega se slažemo, a to je da se usprotivimo takvim glupim projektima kao što je kanal. Sve drugo, naša neslaganja sa načinom privatnog života pojedinca, ostavimo za neko zajedničko druženje. Oko ove problematike moramo biti jednoglasni, a ne se razdirati spočitavanjima koja uporno navodite. Vaš anonimni nick ne pruža mi mogućnost daljnje rasprave na tu temu, jer poznavajući neobične sklonosti svekolikih komentatora, jedina pomisao mi može biti: ''ovaj govori samo da govori''. Ne želim vas ovime uvrijediti, niti umanjujem vrijednost vaših riječi ako su izrečene iskreno, ali ja to u ovom trenutku ne mogu znati, jer vas ne poznajem.
Nadam se da ste me shvatili. Ovdje je ipak riječ o našim zajedničkom interesu, a taj je STOP KANALU!

Anonimno kaže...

Nisam htio komentirat ali zar vi ne vidite da ni u Zagrebu ( varšavska ) piskaranje nije donjelo ništa osim specijalaca , zar Vama doli ni jasno što se događa, cigove su zlatarnice slastičarnice banke , u" čije banke držimo šoldi" okrenite se malo oko sebe i ako nam je svima kasno....Šavru se ništa ne može dogodit on svoj kapital drži na pravo misto i to vam je rješrnje.
Kad u našem gradu budu naše banke , naše butige, naše zlatarnice, onda ce se nešto i događat a do tad .....

. kaže...

Skužaj prijatelju, ali stvarno mislim da lupetaš. Po ovome što ti govoriš, najbolje bi bilo da svi napravimo kolektivno samoubojstvo. E pa vidiš, ja neću. I dok ima tipkovnice, ja ću tipkat, a dok mogu govorit, ja ću prigovarat svemu što mi se ne sviđa u radu onih koji bi trebali misliti i raditi da nam svima bude bolje. Eto, kao što možeš vidit, ja sam dežurni prigovarač. A kad se bude imalo što za pohvalit, ja ću pohvalit. Teme kako su se asfaltirali 3 kvadrata ceste ili kako se je poredila neka ulica nisu vrijedne pohvale. To je ionako nešto što se mora napravit. Ali recimo, da se Grad napokon odluči reč što je naš cilj i da napokon krene u tom pravcu, e to će bit tema za pohvalit nekoga. U međuvremenu, od nikoga od vas anonimnih nisam dobila konkretan odgovor: ZA ILI PROTIV KANALA.

Anonimno kaže...

Ne razumijem zašto se u raspravama oko izgradnje kanala uvijek skrene s teme. Svi smo mi interesni dionici i pokretanje ovakvog megalomanskog projekta tiče se svih, i nas koji živimo u Pagu, te svih ostalih koji tu privremeno borave, ljetuju itd. zato se trebamo zajedno boriti da se ovaj apsurdni projekt nikada ne ostvari.

. kaže...

Nema ti se tu što razumit ili ne. To je stil života. Ne trebamo se ljutiti niti čuditi načinu na koji, na žalost, većina reagira, nego trebamo nastojati uputiti ih da razmišljaju o temi o kojoj se raspravlja. Ovdje je tema KANAL - BIT I LI NE BITI. Nije važno što će se trošiti vrijeme na uvjeravanje, jer ako i jednom od njih uspiješ objasnit što hoćeš, postignut ćeš veliku stvar.

Anonimno kaže...

Ja volim Pag, rođena sam tu, odrasla, iako se nikad nisam uklopila potpuno a i nisam "čistokrvna" kako bi rekli.. uvik sam bila za šejani paškinjaca a za pažani šejanka i nije mi bilo baš uvik lako, pogotovo kad sam bila mlađa, jer kod nas je uobičajeno reć pogej vu, ca se va javja, boje bi joj bilo da muci.. a ja nisam tip koji se gura i nameće.. živim svoj život ..po principu " ne diram te, ne diraj me ". Nisam čakulona,gledam svoja posla i živim svoj život(koliko mi to pojedini dušebrižnici dopuštaju)ali nedam se,živim onako kako ja želim bez obzira što drugi govorili i mislili..svjesna sam da se neke stvari u Pag neće nikada promijeniti ..ali stvarno mislim da treba reagirati jer kao što sam napisala u komentaru br. 14, svi bi se trebali izjasniti jer ovo je pitanje koje izravno utječe na našu ali i budućnost naše djece a naša je moralna obveza da osiguramo uvjete kojim bi se naš lipi grad i uvala sačuvali od devastacije kojom bi izgradnja kanala neosporno rezultirala. Čitam vaš blog i pratim općenito sve što se događa vezano uz ovu temu i iskreno ponekad me baš posrame neki komentari. Što se treba dogoditi da Pažani napokon shvate da je ovo zapravo pitanje biti ili ne biti i da je izgradnja kanala izvan svake pameti.I zato treba pisati, govoriti, diskutirati i boriti se (iako je to najčešće borba s vjetrenjačama)ali upravo tako se pokazuje ljubav prema svom gradu :)
I.

Alan Savar kaže...

sorry... moram opet nesto pojasniti: Ja nisam rekao da se "neki" posao ne isplati - ja sam rekao da se poslovanje "agencije" ne isplati. Drugi poslovi, kao primjerice hotel ili nesto u smislu kongresnog i/ili zdravstvenog turizma i te kako moze biti isplativo. Naravno za to trebaju strucnjaci koji ce proizvod znati plasirati na trzistu (marketing). Ali moramo poceti kod nas samih: dokle got cemo mi poceti sa "pripremama za sezonu" u 5. ili 6. mjesecu, amaterski se bavimo turizmom. Turizam nije letrika koju mozes upalit ili ugasit kada TI mislis. Turisti dolaze u Pag 365 dana u godini. Ali ako netko primjerice SADA dodje i vidi kakva je ponuda, okrenut ce se i otici. Da pocnemo kontinuirano i smisljeno siriti ponudu (vremenski), turisti koji dolaze u pred- ili posezoni otisli bi - zadovljni. Ali mi pocnemo uredjivati grad, kuce i apartmane tamo negdje iza uskrsa... Jer nismo svjesni da ima ljudi koji bi mogli doc u Pag samo radi... Bure. Da, nekima cak i jedna bura moze biti jedinstveni dozivljaj za koji su spremni platiti. Od silnih stabla ne vidimo sumu! Pag i njegova okolica pokraj sunca, mora i plaze nudi toliko mogucnosti, da turistima sigurno nebi bilo dosadno. I to 365 dana u godini. A za to postici nam ne treba NIKAKAV KANAL! Dapace, ako dopustimo njegovu izgradnju, postoji realna opasnost da puno, puno izgubimo.

A sto se tice kuce mojih roditelja - skure su nonstop otvorene od 4. do pocetka 11. mjeseca! A otvorene su i preko Bozica i Nove Godine. Lani sam osobno 11 puta bio u Pagu - vise nego mnogi koji zive u Splitu, Zadru ili Rijeci.

Anonimno kaže...

1. PROTV KANALA
2.
3.
.........
Šavar ne moj se ljutit ali naš standard ne dozvoljava da toliko puta dolazim u Pag, a vjeruj mi da taj prokleti katamaran vozi do grada da bi svaki vikend bio doli..ili dok je bila linija karlobag -pag...
a ti Rossice nedaj se obeshrabrit bez obzira što smo iskrenio anonimni..
LINIJA KARLOBAG-PAG MORA SE USPOSTAVITI ..

. kaže...

Samo vi stojte anonimni ;) Ca mislin o tome, napisala san van u jednome tekstu prije. Što se tiće linije Pag-Karlobag, ne verujen da bi ti mogla puno pomoć jer ni karta za trajekt ni baš mukte. Svaki se pruži koliko more. A onima ki bi se stili pružat preko naših takujinov, triba znat reč ne! :)

Anonimno kaže...

Nemojte razvodnjavati temu, a tema je NE KANALU. Tko gdje živi nije uvijek njegov izbor. Voljeti Pag to je u srcu i zato ne dajmo graditi kanal i uništiti sve što volimo. Ako bude trebao još jedan glas u referendumu ja ću se preseliti na Pag, barem za vrijeme referenduma. Vi koji znate da je to postalo jako opasno (ogromni novci su uloženi) objasnite onima koji odmahuju rukom i govore da se to nikad neće izgraditi da gradnja kanala nije šala. Uništit će Pag i to ne samo grad nego i otok.
Zato NE KANALU!!!
I hvala svima koji nas koji ne živimo u Pagu informirate o događajima i događanjima.
NE KANALU!!!

Anonimno kaže...

Vec nas je dvoje ... još malo pa cemo imat mehanički priliv..

don Vito Corleone kaže...

Ca se kanala tiče, ja san ZA! Moje vrime je na izmaku, neću ovdi za uvik stat, triba natrpati tašku sa šoldima, a za Vas ki ste mi dali glas i rinuli me u Bijelu Kuću mogu reč: ca ste tili - ste i dobili! Sad me trpite.
Vol, ovaj bolje rečeno:J*be Vas Vaš

don Vito Corleone

Anonimno kaže...

Draga Rosana,
Prvo sve pohvale tebi i ekipi. Svaki dan pošpijan tvoju stranicu, stranicu BNB, stranicu Ivana Oguića Đana (barba Milivoj iz Splita) i zadarski list, tako da znan sve novitadi.
Ne mogu ostat gluha na projekt kanal. Ne triba bit veli stručnjak i da svakomu bude čaro da je to je van svake pameti. Bog nam je pokloni meni najlipši otok na svitu, a mi ga oćemo raspilit. U prirodu se ne triba dirat, jer ona vraća milo za drago.
Sićan se kad sam bila mala kupala san se kako smo to zvali „sve to daje sve to pliće“, pa su napravili „mađaricu“ i nima više „sve to daje sve to pliće“. A tamo smo i klapunići pobirali.
Prominile su se struje i morsko dno, a što bi kanal napravi ne želin ni pomislit.
Ne slažen se da mi ki ne živemo u Pag nimamo prava komentirat budućnost našeg grada i otoka. Niki sretniji od mene da sam celi život provela u Pag, di san se i rodila i ponosin se našim gradom.
Mislim da većinu Paškinj i Pažanov van Paga još dodatno muci nostalgija.
Toliko o kanalu.

Anonimno kaže...

Dragi Pazani,
Ne dopustite da nekolicina protuha i kvazi politicara uniste nesto sto nam je Bog dao i nasi stari stvarali.
Soldi dojdu i odu ali neke stvari se ne daju popravit vise nikad. Jedino mozete gledati djecu onih koji su nesto unistavali kako uzivaju u plodovima kriminala.
Novaljac sam i ponosan za srednju skolu zavrsenu u Pagu. Pag volim kakav je i treba mu dosta toga da postane nesto u trendu kao sto g.Alan kaze ali ne treba mu kanal.

Rosana dajem vam podrsku moralno zasad,a i ako dodje do referenduma ili bilo cega prvi cu potpisati protiv izgradnje kanala. Za nekoga je kanal izlaz iz rupe i to je par sitnih dusa koji se zele na brzinu obogatiti, za ostale , bojim se da ce biti svojevrsna zemlja da se zatrpa raka.

Pozdrav iz Novalje

Anonimno kaže...

hi, new to the site, thanks.

Anonimno kaže...

прочитајте цео блог прилично добро