17 ožujka 2010

Mehanički priliv

Pošla sam jutros na radio da kao i (skoro) svaku srijedu snimimo novi nastavak dnevnika naše tete Dumice
U kancelariji direktorice radio-Paga, okupilo se zanimljivo društvo. I samo jedan pogled na taj zanimljiv skup, bio je dovoljan da se osjeti potreba razgovora na temu: MEHANIČKI PRILIV

Ne moram reči da je tijek razgovora bio sve, samo ne ozbiljan i studiozan.

Kako nas je unutra bilo 5, jednoglasno je usvojeno činjenično stanje da je rezultat 4:1 i to u odnosu između mehaničkog priliva i čistokrvnog, autohtonog stanovništva.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da nam sjećanja sežu do nekih 3-4 koljena unazad, za statistički podatak navodim činjenicu da je sastav bio sljedeći:

jedna osoba ima karakteristike čistog mehaničkog priliva
dvije osobe imaju karakteristiku paškog gena sa očeve strane
jedna osoba ima karakteristiku paškog gena sa materine strane
jedna osoba ima karakterisiku čistokrvnog paškog gena kojeg nosi i po ocu i po materi.

Prva osoba je u suradnji sa razlogom svoje migracije, mužem koji nosi paški gen sa očeve strane, gradu Pagu podarila dva muška potomka. Iako postoji osnovana sumnja da će ti nosioci paškog gena sa očeve strane, otići trbuhom za kruhom, ipak ostaje činjenica da su PAŽANI.

Osoba koja ima paški gen s očeve strane, gradu Pagu osigurala je jednog ženskog i dva muška potomka. Kako je to učinila u suradnji sa svojom boljom polovicom, koja nosi čistokrvni paški gen, smatra se da je grad Pag obogaćen sa još tri PAŽANA, s kapi krvi više nego prethodna kategorija pažana.

Od ostalih nima kruva, pa se u tom slučaju zatire čistokrvni paški gen.

Malo san se pogubila, ali će ovi na koje se statistika odnosi brzo shvatit ca san stila reč.

Za vas drugih, ostaje podatak da pažana ima i uvik će ih bit dok je u njemu i jedna kap paške krvi koja nosi i zadnji gen koga je po ocu, meteri, nani, pranani..... dobi u nasljedstvo.

Ovo je bio uvod u zanimljivu raspravu i zaključak koji se na kraju sam nametnuo.

Koju korist Pag ima od ''mehaničkog priliva''.......................

Slušajući ''vruću gradsku liniju'' zaključili smo da se jedino ti, mehanički priljevi, ilitiga ''furešti'' usude preko telefona, na glas postavljati razna pitanja, često vrlo konkretna.

Da nema njih, prosječni čistokrvni pažanin ne bi zna ''ki no gradi na Vilu Jerku'', ''ca se no ruši na Goliju'', ''kad će se napravit javni zahod'', ''zac nima špine'' ..... i takva pitanja, od kojih čistokrvni pažanin biži ka vrag od tamjana, jer se boji ca će mu sused reč ako ga cuje da takve stvari pita.
Naravno da i njega to zanima, ali se ne usudi pitat.

Eto, to je još jedna od koristi naših ''mehaničkih priljeva''.

4 komentara:

Davor Maržić kaže...

Ma sve me neka tuga prođe kad se sitim da će po sve nas sa paškim genima (a tu su i moje 2 cure od 7 i po i od 5 godina) đava doć za najviše 20 godišć.. A doć će sigurno. Kad to kaže jedna ugledna školovana osoba, objavi to u novinama, to onda tako mora bit!

Anonimno kaže...

koja korist od mehaničkog priliva?samo ta da su se odlučili živit na ovom otoku bi trebao pametnima bit dosta!bolje pitat zašto su domaći pobigli.odgovor trebaju dati oni koji su pošli

Anonimno kaže...

Da mi oprosti potpisnica odličnog i duhovoitog teksta o "Mehaničkom prilivu" , kad pročitam komentare slične prethodnom ( drugom ) osjećam se više kao mehanički proljev.

Anonimno kaže...

često ljudi ne shvate pročitano:

1. jer unaprijed imaju izgrađen negativan stav o osobi koja piše

2. jer ne čitaju s razumijevanjem

3. ...