29 lipnja 2015

Paški cikloturistički maraton

Četrnaesti.
Tradicionalni paški cikloturistički maraton.
Tradicionalan je točno onoliko koliko jedna sitna ženica prevelikog srca i ogromne životne snage  ima volje vraćati se u ovaj mali grad.

Prvi put je došla na Pag, u Pag, davne 2001. godine, kad je po narudžbi Turističke zajednice Grada Paga napravila i označila kilometre biciklističkih staza po otoku. Već sljedeće godine mala skupina optimista krenula je na prvi Paški biciklistički maraton, za kojeg kaže da je ''njeno dijete'' i da će tako biti dok je živa.
Paški maraton vozi i njena kćer, a od ove godine i njena unuka.

Maraton se tradicionalno održava posljednje subote u lipnju.
Tijekom godina prerastao je u cikloturistički i postao je međunarodno poznat zahvaljujući Darinki, mojoj prijateljici.

Za ovu međunarodnu manifestaciju koju Darinka iz čiste ljubavi promovira na svakom turističkom  sajmu kojem prisustvuje, a vjerujte mi, ima ih o-ho-ho, ni Pažani, ni Grad Pag ni današnja Turistička zajednica, ne drže koliko ni do ''lanjskoga sniga''.

- Što je to danas u Pagu?
- ''Tamo neki maraton'' odgovor je kojom ''bolje informirani'' Pažanin odgovori na pitanje slučajnog prolaznika.

Pažani biciklisti, iako ih ima popriličan broj ne uključuju se u ovaj događaj. Godinama me isti pitaju isto: ''ki je doša prvi?'' Nikako da shvate da je paški maraton samo vožnja, a ne trka. I nikako da shvate da ih nitko neće proglasiti gubitnikom ako ne stignu prvi na odredište. Čudne smo mi biljke...

Četrnaesti cikloturistički paški maraton, ostat će mi u sjećanju po odličnoj organizaciji od strane Turističke zajednice Kolan, koja je sudionike maratona pozvala na degustaciju paškog sira i po rižotu iz autokampa Šimuni.

Grad Pag je po svom dobrom običaju, svoje obaveze odradio po dobro poznatom sistemu ''samo neka je'', dok je TZ Pag opravdanje za šlampavost svela na frazu ''nemamo direktora''.

Pa ipak, divota prirode i društva su u ovom slučaju jači od površnosti takozvanih organizatora. Sva sreća da mnogi ne vide ono o čemu se logistika spotiče na svakom koraku.

Citirat ću nekoliko rečenica jednog od sudionika maratona, a vi sami procijenite kakvi bi komentari mogli biti da se gore prozvani uključe, ako ne srcem, a onda barem profesionalnošću u ovakav događaj.

''mogu reći kako sam doista uživao u krajoliku i pogledu na okolicu, stvarno se isplatilo doći.. a i degustirali smo lokalne sireke Paške sirane i one iz Gligore na jednoj od okrepnih stanica u Kolanu! :) 43km uz pauze gazimo kao od šale, pa na rivu odakle je i krenuo maraton dolazimo oko 18h, taman na podjelu nagrada. Bilo je tu svega, od najmlađeg sudionika do najstarijeg, najudaljenijeg, najbrojnije ekipe pa čak miss i mistera maratona, ma divotica, baš onako, pravo dobra i ugodna atmosfera. ''

''krečemo teških nogu i još težeg srca prema autobusu, doista, prekrasno nam je bilo no treba se vratiti domeka i u surovu svakodnevnu realnost. :P Neka, vikend smo maximalno iskoristili i uživali, baš mi je drago da sam se odlučio pridružiti ekipi i krenuti sa njima na izlet. Hvala udruzi Moj Bicikl i svima zaslužnima na prekrasnom vikendu, odličnoj organizaciji i veseloj atmosferi, preporučam se i dogodine za izlet na Pag! :)''


Antena Zadar

Ruta



Broj komentara: 7:

Unknown kaže...

a di su u toj priči "naši" gradski oci??

Anonimno kaže...

NEMAJU DIREKTORA? NE IMALI GA NIKAD DA BOG DA!

Anonimno kaže...

Ajme ca se ja volim vozit na biciklu, od kad sam nabavila novi sic uživam , dojdem doma sva spočena a vidila sam i tebe prošle godine malo daje od starog grade kako si vozila po onim jamama , ajde neka , lipo te je bilo i vidit.
Tvoja Marica Boltek e eee pozdrav Antiću recimu neka i on cakod promini na biciklu

Unknown kaže...

zar nešto triba nešto minjat::mislim na biciklu?

Anonimno kaže...

Koliko sam mogao primijetiti na taj maraton pristiglo je više fureštih nego na festival čipke. Plus činjenica da su maratonci plaćali kotizaciju ili ti ulaznicu da bi mogli sudjelovati. A organizatorima i sudionicima festivala čipke Grad je morao platiti dolazak. Uložena sredstva u biciklistički maraton u odnosu na trošak za festival su nikakva a propaganda je opet bila jača od strane organizatora maratona. Zaključak je da je ovaj grad je totalno naopak.

Unknown kaže...

jednom je netko davno rekao:.Vi niste : ni dalmatinci:ni boduli;ni otočani:ni hrvati;ni jugoslaveni:Vi ste naprosto: PAŽANI!

Unknown kaže...

grad je nalice ..ali su ljudi naopak:;;