19 studenoga 2011

Srednji Vijek

Ako je vjerovati piscu, službenom objavljivaču vijesti za portal Grada Paga, naš je gradonačelnik, u petak, dana gospodnjega 18.11.2011. sudbonosno konstatirao da INZISTIRA NA UREĐENJU JEZGRE GRADA.
Njegova ustoličenost je odlučila godinu 2012. proglasiti godinom ‘’Srednjevjekovnog Grada Paga’’.

Prvo što me je ubolo u oko je da se iz ovog naziva godine gospodnje 2012., naslućuje da će se ta srednjovjekovnost odnositi samo na UPRAVU Grada Paga.
Učili su nas neki ljudi, da kad govorimo o gradu, da pišemo grad Pag, a kad govorimo o gradskoj upravi da pišemo prvo slovo veliko, Grad Pag.

Dakle, zaključujem da će se srednjim vijekom zabavljati gradska uprava i njeni uposlenici. 
Mi ostali, stoka sitnog zuba ionako se već godinama koprcamo u neolitiku, mlađm kamenom dobu.
Osnovna obilježja mlađeg kamenog doba su razvoj zemljoradničke i stočarske privrede, pojava stalnih ruralnih i protourbanih naselja tj. prijelaz na "sjedilački način života", te proizvodnja keramičkog posuđa i drugih predmeta od pečene gline.

Ovo mi strašno sliči na izradu i prodaju đinđa, šlapa i luftmadraca po svekolikim štandovima i malokvadratnim prostorima u centru grada.
Uz to, izrazi zemljoradnička i stočarska privreda, ruralna i protuurbana naselja podsjećaju me na masovno otkupljivanje pašnjaka i preobražaj istih u građevinska zemljišta.

Nego da se ja vratim na ideju srednjeg vijeka u Gradu Pagu.

Na dan otvaranja ljetnog paškog karnevala, kad je gradonačelnik bez pardona, pun veselja obznanio vlastitu sramotu svekolikom puku i podanicima, da princu karnevala predaje ključeve grada i praznu blagajnu, na taj dan smo imali priliku vidjeti novu odoru princa karnevala.

Tu lijepu opravicu, svu sjajnu i prugastu, stvarno je šteta iznositi na zrak samo dva put na godinu.
Pa je eto, Njegova ustoličenost, gradonačelnik, odlučio cijelu sljedeću godinu proglasiti godinom srednjevjekovnog Grada Paga, kako bi je baš on, imao privilegiju prošetavati širokim hodnicima naše gradske uprave.

Kaže naš gradonačelnik da bi ovim potezom pokrenuo niz projekata kako bi se gradu vratila nekadašnja vizura srednjevjekovnog grada.

Prvi projekt kojeg je gradonačelnik pokrenuo, bio je već ljetos, kad je dozvolio potpuno nekontrolirano zatrpavanje ulica đinđama, šlapama, suncobranima, šugamanima, lerojima i ostalim ciganijama. Taj projekt ima i ime: besramno nepoštivanje komunalnog reda.A drugi projekt je sajam što se jednom mjesečno održava na Macelu.

Treći, vjerojatno najveći, najgrandiozniji projekt u povijesti ovog grada, svakako je projekt pod nazivom: 
JA JEDAN I JEDINI, kojime Njegova ustoličenost, gradonačelnik neometano provodi kulturocid.
Primjer toga vidite na sljedećoj slici. Pozorno je promotrite.Ne znam kojim povijesnim činjenicama se on služi, koje knjige su mu izvor informacija o izgledu Paga u srednjem vijeku.
Možda mu se sviđaju filmovi u stilu Robina Huda?

Sudeći po dosadašnjem ponašanju Njegove ustoličenosti, gradonačelnika, pod hitno je potrebno naći osobu koja će mu iz sve dostupne literature pročitati dio koji opisuje grad Pag i građane grada Paga za vrijeme srednjeg vijeka.
Za početak treba mu  naglasiti da je ovaj Pag od svog početka (1443.) nosio naziv grad Pag i u njemu su živjeli građani grada Paga.

Kroz sve godine, a Pag ih ima već 568, grad nikad nije više nego danas sličio na selo.


Radi učestalih pitanja vezanih uz najavljenu Alku, čijom najavom nas je prije par dana ugodno iznenadila Njegova ustoličenost gradonačelnik, u  nastavku donosim idejni projekt konja za igru:


više o temi na: ALKA

Broj komentara: 8:

ante kaže...

A .E..

Anonimno kaže...

Ludnica možda sagrade zidine oko grada.

Anonimno kaže...

UKAZ GRADONAČELNIKA:
1.statut grada paga se počinje primjenjivat
2. ukida se pravo glasa svima koji ga ne zaslužuju (svi u koludrašku...)
........

Ross kaže...

Zaslužiti pravo glasa....

:)))))))

takvoj te je demokratičnosti naučla Njegova ustoličenost?

A o primjeni Statuta možemo detaljnije :)

ante kaže...

sve je ovo hir::;samo hir::;

Anonimno kaže...

Najprije poredi pred svojim pragom onda pametuj drugima. Nisi ni ti niš boja.

[IMG]http://i41.tinypic.com/2qs7zon.jpg[/IMG]

Ross kaže...

Za takve stvari obrati se komunalnom redaru koji je pročita i shvati komunalni red.

Hvala ti na pažnji koju mi poklanjaš. :))

Kad bi barem ovako ažurno pratili i komentirali rad paške vlasti.

A zamisli kad bi ih još smili ovako ko mene, komentirat i kritizirat, kako bi nam svima bilo dobro

:)))

ante kaže...

ma može komentirat kad je sakriven iza ekrana::;ali triba doć na rivu i inda kad "gradonačelnik" izajde van od općine onda mi triba to reć u gubicu:;e to je hrabrost,.a ne ovo,.ovo je samo da pišemo i da nam projde vrime:;zdravi i vesli bili:, neću više nikog pozdravljat jer in odmah priti USKOK::;