03 lipnja 2013

Padaj silo i nepravdo

Kad je prije više od 4 godine paški bloger i ljetopisac najavljivao dolazak demokratskih promjena, na mala (demokratska) vrata gurao je svog  idola i ovako ga je opisivao:

 ''HNS-ovac Borko Oguić, neumorni individualac, politički hazarder, spretan politički igrač koji odluke donosi u trenu, ovisno o okolnostima, često nepogrešiv u procjenama, brz i nepredvidljiv.'' 

Istina,  nije ga odmah posjeo u gradonačelničku fotelju, jer je njegov karakter morao (htio-ne htio) usporediti s još dvojicom neizbježnih (tadašnjih protukandidata) od kojih je jednog opisao ovako:

''Osim što je vrlo uspješan gradonačelnik, Bukša je racionalan i spretan političar koji protivniku zna zabiti gol upravo kada treba i dobiti naizgled izgubljenu utakmicu.''

O drugome tražim jedan stari članak, ali nikako da ga nađem. Uglavnom, dojučerašnjeg gradonačelnika, poznatijeg kao AFNJ-oka, opisao je kao čovjeka iz naroda, ali iskusnog u plivanju kroz pašku političku žabokr...…ups, scenu.

Tijekom protekle 4 godine, bloger-ljetopisac od koliko-toliko (naizgled) neovisnog novinara  pretvorio se u idolopoklonika, ljubitelja i štovatelja AFNJ-oka.
Malo po malo, tijekom ove četiri godine, od narodnog čovjeka Tonča, stvorio je preuzvišenu veličinu AFNJ.


Hoćemo li sada, kao što su naši preci rušili venecijanske lavove, hoćemo li mi sada uništavati kamene kulturocidne reljefe i križeve s posvetom AFNJ-oku?


Izborni turizam

U međuvremenu,  politički hazarder  u suradnji sa racionalnim političarem i ovim trećim, narodnim čovjekom, poharali su gradski proračun i zadnjim lipama s računa napravili jedan jedini turistički projekt u cijelom mandatu, radnog naziva: Izborni turizam.

Organizirali su prijevoz potrebitim povremenim stanovnicima Paga da dođu prije nego su namjeravali, da popiju ranojutarnju kavu u paškim kafićima na rivi i daju glas u korist njihove koalicije zla.
Na našu neizmjernu radost i veselje, bilo im je uzalud. Bio je to njihov, pokazalo se, labuđi pjev.

Rozi u tašku

Paški bloger-ljetopisac viđen je kako na dan izbora prilazi biračkom mjestu, uzima glasačke listiće, zauzima skrovito mjesto, uzima olovku u ruke, zaokružuje brojku ispred imena kandidata, vadi foto-aparat, okida, slika i ovjekovječuje svoj izbor. Neupućenima koji su ga vidjeli izgledalo je kao da bloger ovim činom podnosi izvješće o svom izboru gore navedenom trojcu.
Međutim, ostali, kojima je četverogodišnji teror u dušu i tijelo urezao duboke ožiljke nesmiljenog proganjanja i maltretiranja ovaj čin tumače potpuno drugačije.
Po njima, pitanje je minuta kad će bloger-ljetopisac uzeti svoj foto-aparat, otići do novoizabranog gradonačelnika Maržića i reći (pokazati) mu: ''Ovo je moje tijelo (djelo), koje će se za vas predati...'' i time pokušati otkupiti izgubljeni ugled, povjerenje…što god.
Ovakav dokaz zaokruženog broja dva (2) ispred imena trebala bi biti prolazna ocjena koja bi dala novi vjetar u njegova pohabana novinarska jedra.

Svaka sila za vremena

Rezultati jučerašnjih izbora za gradonačelnika ovoga Grada pokazali su  da je Pag podijeljeni grad.  Da ne kažem podvojeni, mada i ta riječ ima uporište.
Četverogodišnja vladavina AFNJ-oka, uz svesrdnu mentorsku pomoć prethodno navedenih izvrsnih političara, dovela je do totalnog izostanka zdrave logike, do depresije, netrpeljivosti i ostalih nepotrebnih i nehumanih vrsta ponašanja.
Sa navedenima je, ruku pod ruku, sukrivac ovakvom nezdravom ozračju i stari partijaš, za koga se u svim društvenim krugovima postavlja isto retoričko pitanje:  ''Koje je godište''?

Rezultati 

1237 osoba, potpuno neovisno i  besplatno dalo je povjerenje Željku Maržiću.

1185 birača opterećenih pustim željama i obećanjima, poneki plaćen i preplaćen, mnogi uvjetovani i ucijenjeni, rijetki iskreni, zaokružili su  brojku ispred imena AFNJ-oka.

Prvi s potpunim pravom na velika očekivanja, a drugi bez prava na povrat dobrog glasa i zadane riječi.

Sa samo 52 glasa razlike, pobjeda dobra nad zlim je definitivna.

Pag je sa 114 glasova razlike odabrao svog čovjeka, dok su sela sa deficitom izabrala biti gubitnikom obraza.
Razni ''Kukiji, Žune i Are'',  već godinama obilježavaju i daju izborni pečat paškim južnim selima. Glasovanje na izborima svodi se na trgovinu mjestima u vijeću, a sve pod parolom ''za naša sela'', a u isto vrijeme, s uvijek pogrešnim izborom koalicijskih partnera, niti sela niti grad nemaju korist od njih.

Kralj je mrtav, živio kralj

Na našu sreću, neće se obistiniti posljednja ''dugotrpna'' želja, sad već bivšeg gradonačelnika, da ''kroz Pag prođe zaobilaznica'', a na njegovu ogromnu  žalost propalo mu je i useljenje u Knežev dvor pa tako i njegovo samoproglašenje eventualnim knezom.
Uopće nema sumnje da bi to bila prva usporedba koju bi u svoje kronike ubilježio paški bloger-ljetopisac. Gdje bi nam bio kraj da smo još dobili i kneza u liku AFNJ-oka, s vjernim pratiteljem, revnim blogerom-ljetopiscem, opčinjenim srednjim vijekom…

Narod je izabrao novog gradonačelnika

Očekujemo hitnu primopredaju vlasti, što podrazumijeva napokon dostupan uvid u strogo čuvane dokumente kao što su popis dužnika i omot spisa s temama Kanal Pag-Košljun, Jović i Bočkaj.

Novom gradonačelniku od sveg  srca želim puno strpljenja, dobre i iskrene suradnike i oporbu koja zna pravo značenje riječi vijećnik.















Broj komentara: 14:

Anonimno kaže...

taj isti sdp je instalirao njokulina na prošlim izborima,taj isti sdp je BIO protiv VAS a sada se grlite s njima, e zbogom pameti.

Anonimno kaže...

SDP su ljudi, a ZNA SE koji čovjek je instalirao njekulina. Iako je on još član SDP - a, on nije dio skupine koja je jedva dočekala riješiti se njekulina a i nema više nikakav utjecaj na pozitivne promjene koje se dešavaju.

Anonimno kaže...

neznam reci ko je taj,to je dno dna,a o onima koji nisu dio skupine bi se dalo čakulat bilo je tamo još ljudi koji su sustavno uništili pag i par firmi ,i lijepo stoje u pozadini iza svega,svaka čast nema šta.

. kaže...

Ništa mi neće ovi dan pokvarit' Nikakvi crnjaci i ružne stvari vapšuvarivari, vapšuvarivari, vapšuvarivari, vapšuvarivari, vapšuvarivari, vapšuvarivari

Ništa meni neće ovi uspjeh pokvarit :) :) :)

Anonimno kaže...

zato ti vec danima svima u gradu kvaris volju, bilo crnima, bilo crvenima

. kaže...

kakvu volju??

Anonimno kaže...

imate pravo za pjesmu ;) ali gledajte realno na stvari da ste podrzavajuci sdp pljunuli sami sebi u lice,ali eto toliko o vašem karakteru,a još če se vidit ko stoji iza svega toga :)))

. kaže...

Možeš ti sada pokušavati ogaditi ovaj uspjeh, možeš komentirati kako god ti drago, ali ostaje činjenica da su ljudi, a ne ono što ti zoveš SDP-om, uspjeli smijeniti ovu blesavu vlast koju ja već 4 godine spominjem u skoro svakom svom tekstu. Nitko ti ne brani želju za umanjivanjem uspjeha, ali to više govori o tebi nego o meni/nama. Jer čini mi se da si ti jedan od onih koji su ili sjedili doma na kauču i čekali da netko drugi odradi taj posal umisto vas, ili si glasa za Njokulina. Nema treće opcije, jer ako si glasa za Željka, onda si i sam sebe uvrsti u te koji su kako kažeš sami sebi pljunuli u lice. A ako si glasa za Njoka onda mi ovakvi tvoji komentari apsolutno ništa ne znače :D

Anonimno kaže...

http://www.youtube.com/watch?v=fK4mrviGl1U

M.Boltek

. kaže...

Naravno da neću objaviti komentar Anonimnog koji se bavi personaliziranim postizbornim kalkulacijama što bi bilo da je bilo a nije bi bilo, niti će biti. Imate pravo na vlastito mišljenje, ali ga nemate pravo nametati kao ultimativno. Previše je uličnog karaktera, a upuštati se u rasprave takve vrste, s ogorčenim anonimcima nema smisla.

ante kaže...

nemojte se ni previše svađat a ni previše veselit.,ništa se spektakularno neće desit u naredne 4-tiri godine.,iz prazne kase (blagajne) se nemože ništa napravit.pokrenut::,a kad tek počmu ispadati kosturi iz ormara:,jao svima:,a ne samo njima:;

Anonimno kaže...

Eno na GOLIiJI u PARKU već ispit za novu vlast uzrupiran park pa da vidimo da li će položiti !!!????

Anonimno kaže...

A koji je tvoj karakter ako ne ulicni,majko bozja od staroga grada prosvitli nas,ko ste vi i koliko ste toga postigli da se toliko izdizete od nas "normalnog naroda"iskreno se nadan da cete pjucat i po ovpj vlasti u slucaju nepravilnosti,ante,svaka naredna vlast se izvlaci na praznu kasu ,to nije opravdanje,lako je bit serif sa punom kasom,i jos jedno ross niki ne zeli ogadit uspjeh,dapace cestitam imaju 4 godine pa da vidimo koliko su sposobni,i bas me zanima koliko ce puta u ove 4 godine zeleni zvat raznorazne inspekcije,ukratko!

ante kaže...

ma ne seri.,majke ti:,ANONIMNO.,kako se može nešto napravit ako je kasa(blagajna) prazna;:vjerujem da se ova vlast neće opravdavat na praznu blagajnu ali da će joj biti teško:,u to uopće ne sumnjam:,kažeš::"lako je biti šerif sa punom blagajnom(kasom):je lako je:,ali treba bit sposoban i napunit blagajnu:,a još sposobniji potpuno je ispraznit kao što je to uradio AFNJ-oko::tvoj prijatelj!!:-)