16 svibnja 2013

Predizborni ričavac

Svaki izbori pa tako i ovi, ne mogu proći bez ćakul, smutnje i strašenja.

Najčešće ćakula počne sa: ''rekla mi je jedna ošoba…'' i onda krene ''šoto voće'' govor o tome kako je ''neki reka nekome'' ili ''jedan je reka drugome'' da je  ''on ovakav, a ona onakova'' .
Dobro je dok se ćakulanje zadrži u granicama normale, koja podrazumijeva to da ''ona ne mete sprid svojih vrat''  ili da ''on  se njanci ne javi u putu'' .

Loše je kad se ćakule koriste u predizborne svrhe pa onda one izgledaju ovako:

''rekla mi je jedna ošoba da je ''taj i taj'' bi kod nje doma i priti joj je da mora glasat zanjega jer ako ne bude glasala ……….. '' 

Odaberite odgovor koji vam se čini vjerojatan:
a) osoba je prijetila otkazom,
b) osoba je prijetila odavanjem neke obiteljske tajne,
c) osoba je prijetila neurbaniziranjem pašnjaka,
d) osoba je koristila sredstva prijetnje kako bi zastrašila žrtvu koja će onda sva isprepadana odjuriti u nedjelju na biralište i mahnito zaokružiti broj na zapovijed.

Ako ste se kao djeca igrali gluhog telefona, onda znate kako izgledaju paške ćakule.

''Jedna ošoba vidila je nekoga di gre kod toga i toga''.  I to je rekla svom prijatelju.
Prijatelj je dobro čuo, ali on misli da zna i zašto je netko išao kod nekoga.
Prijatelj sretne treću osobu i njoj govori o istoj stvari: Vidila je jedna ošoba di taj i taj gre kod toga i toga. Sigurno gre kod njega radi glasovanja''
Treća osoba primi na znanje ovu informaciju koju dalje prenosi:
Reka mi je prijatelj da je vidi toga i toga kako gre po ulici i govori za koga triba glasovat!

Ovo je jedan primjer početka ćakule koja se kroz par dana pretvori u cirkus i više se ne zna ni tko je ni što je rekao, ali svi znaju da je to ''sigurno bilo ovako kako ti ja govorin'' .

Primjeri predizbornog ričavca

Kandidat koji je jako zagrijan za mjesto u vlasti odluči kucati na vrata rođaka, prijatelja i poznanika i sistemom ''door to door'' prikupljati glasove.

Kad takav uđe u kuću, domaćin ga pozdravi i kaže: ''dobro doša prijatelju, dugo se nismo vidili, manko  4 godišća.''
A kandidat sjedne, pogleda ih u oči i kaže:
''Znate zac san doša, vu nediju su izbori a vi ćete zaokružit ''taj i taj'' broj.''

Ovisno o tome je li domaćin rođak, prijatelj ili poznanik, ali i o tome koja je životna dob domaćina, ovaj kandidat tada vadi svoj crni notes i zapisuje:
u jednu kolonu broj sigurnih glasova, a udrugu kolonu broj glasova onih koje će morati ponovno posjetiti.



Kod rodbine starije životne dobi ovaj kandidat imat će najveći broj glasova jer su oni sretni što ga vide, a zbog staračkog zaborava im se učini da su ga za svojim stolom vidjeli ''neki dan'' pa mu ne mogu zamjeriti toliko dugo zanemarivanje rodbinskih obaveza.

Malo mlađu rodbinu morat će posjetiti još jedan ili dva puta. Prilikom zadnjeg dolaska u kuću, kandidat nosi  na arku papira nacrtan prostorni plan i žuti flomaster.  Tom prilikom u svoj crni notes upisuje još nekoliko sigurnih glasova ali i nekoliko onih koje će treći put posjetiti netko drugi s jačim argumentima. Zastrašivanjem.

Ovaj kandidat ima i prijatelje.
Kod njih nema potrebe odlaziti, njima samo na ulici klimne glavom i namigne.
Mnogi od njih u taj čas gurnu ruke u džep i naprave ''rozi u tašku'' . Kandidat za to ima poseban ''feeling''  i zna koji je njegov prijatelj to učinio.
Njemu će ipak pokucati na vrata.
Sigurno.

Kod poznanika ovaj kandidat dolazi na sličan način kao kod rodbine, s tom razlikom što odmah u najlon vrećici donosi crtež prostornog plana i flomaster, za svaki slučaj.
Poznanici koje posjećuje, najčešće se bave nekim obrtom, nekom djelatnošću za što im na primjer treba   koncesija za postavu kioska, najam štanda s povlaštenom cijenom, odgoda plaćanja komunalne naknade i slično.
Poznanici imaju i djecu na fakultetima  ili sa završenim fakultetom, pa im kandidat tom prilikom obećava zaposlenje u Turističkoj zajednici ili u Centru za kulturu, poduzeću Pag dva ili Komunalnom društvu …. i slično.
Neki poznanici samo klimaju glavama, neki mu kažu da će razmisliti, a neki kažu ''nema problema'' .
Kandidat je svih zapisao u svoj crni notes.
Ove što su klimali glavom posjetit će još jedan put. Ove što su rekli da imaju sa čim misliti posjetit će oni što treći put posjećuju mlađe rođake.

Kandidati su skloni davati prazna obećanja, ali u trenucima očaja oni pribjegavaju isprobanom receptu, takozvanoj ''plavoj kuverti''.
Navodno su  ''široke ruke'' pa nude i do 500 kuna nagrade za jedan glas. Jedna ošoba rekla mi je da dajeju ijadu i pol…
Plaće su male, neredovite, mnogi i ne rade pa je lijepo biti u društvu jednog Marka Marulića ili Ante Starčevića. A ako je suditi prema ćakulama, neki uživaju u suvremenoj europskoj arhitekturi.

Ako primite takav novac, sjetite se da je proračun Grada Paga u debelom gubitku i da vi više nemate nikakva prava prigovarati na nered u gradu i gradskom proračunu.
Razmislite koliko će vam taj novac potrajati i koju rupu ćete s njim zakrpati. Sjetite se da ćete naredne četiri godine vrlo vjerojatno imati istih problema i istih financijskih rupa za pokrivanje, a grad će i dalje biti jednako jadan i siromašan.

Dragi Pažani

Nemoguće je da ostanete imuni na lokalne izbore. Ako vas nitko i nije posjetio, ali ste sigurno imali priliku čuti neku ćakulu. Jeste li se njoj nasmijali ili ste je uzeli za ozbiljno, ovisi o vama.

Nemoguće je zamisliti sa čime sve prijete i zastrašuju ljude. Najžalosnije je to što u tome i uspijevaju.
Jednima prijete da ih neće zaposliti.
Pa već sada ste nezaposleni, čega se imate bojati? I zar stvarno vjerujete da će vas osoba koja vas dolazi zastrašivati – stvarno zaposliti??
Nekima prijete da će im dati otkaz.
Glasate li za osobu koja vam se prijeti otkazom, pokazali ste da ste pravi materijal za iskorištavanje i da vas  drže za budalu.
Ne zaboravite da kada takva osoba ne bude vladala, prestat će i  njen utjecaj na vas.
Samo o vama ovisi hoćete li takvoj osobi dati priliku da ovisite o njenoj dobroj volji.
Samo o vama ovisi hoćete li dozvoliti da vas i dalje drži za budalu.
Ne zaboravite da ste baš vi na lokalnim izborima u mogućnosti presuditi takvoj osobi!
Prilikom izbora, osoba koja plaši vas - ovisi o vama!

2 komentara:

ante kaže...

jesi vidila kako je najbolje bit na vlasti .,onda imaš sve i zato se svi boriju za vlast.,i rukama i nogama a bogme i takvim stvarima kao što ti opisah!! a uvik ima rekli bi REBELOV (prevrtljivaca) !!!

Anonimno kaže...

Narod nije pokoren sve dok srca njegovih žena nisu slomljena eeee..

M.Boltek