03 studenoga 2012

ponovljena ponovljena ponovljena javna rasprava...

Postoji mnogo definicija prostornog planiranja, a ona koju je 1983. godine prihvatila Europska konferencija ministara nadležnih za prostorno planiranje glasi:


"Regionalno/prostorno planiranje je geografski izraz ekonomske, socijalne, kulturne i ekološke politike društva. Ono je istovremeno znanstvena disciplina, administrativna tehnika i politika zamišljena kao interdisciplinarni i globalni pristup usmjeren uravnoteženom regionalnom razvoju i fizičkoj organizaciji prostora prema cjelovitoj strategiji."
 
Dana 30.10.2012. s početkom u 11.00 sati u Gradskoj vijećnici održana je (treća???) ponovljena javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Paga.

Tim planom određuju se namjene površina. Njime se određuju usmjerenja za razvoj djelatnosti.
Tim planom trebalo bi napokon odrediti što želimo da bude naš grad.

S nama je u vijećnici, osim stručnih izrađivača plana, bio samostalni upravni referent za prostorno uređenje, Holubec i v.d.pročelnica upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje, Šupraha.

Gradonačelnik se toga dana nije pojavio na javnoj raspravi.
Bit će da mu ''šef'' nije dozvolio da napusti radno mjesto? Možda nije mogao dobiti slobodan dan? Možda mu doktor nije dao dan bolovanja? Što god bilo, gradonačelnika u vijećnici nije bilo. Pa čak niti njegovog zamjenika, kojeg je gradonačelnik osobno imenovao osobom zaduženom za prostorno planiranje. Moguće da se on ukazuje samo kad su u pitanju detaljni planovi?

Skupilo se tako nas dvadesetak optimista, svi u nadi da će nam stručni izrađivači plana reći riječ-dvije o tome što i zašto se mijenja paški prostorni plan (PPUG).

Neki su uzeli godišnji, neki bolovanje, neki su na birou, a neki su u penziji pa ih nema tko pitat di su bili tog radnog dana za vrijeme radnog vremena.

U nastavku donosim izvješće sa javne rasprave, malo prilagođeno zbog lakšeg praćenja.

''Dobar dan, dobar dan, dobro došli''.... (kao da smo došli na predstavljanje karnevalskoga librića).
''Ponavljamo raspravu jer su prošli rokovi...bla bla bla..... ... (kao da mi ne znamo da im je ministarstvo nakon niza prijava naredilo i dalo naputke što da rade, ccc....bedastoće...)
Bla bla bla....moramo vam reći da nismo mijenjali ništa značajno. Nismo dirali u kanal, ako vas to zanima.
Samo smo izmijenili plan prema odlukama iz 2010. godine.
Mijenjali smo ga radi usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju iz 2007. (muke ti, a od tad se je isti Zakon mijenja već milijun put!! Narodne novine 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12)
.... pa smo ga morali uskladiti sa novim propisima zaštite prirode i okoliša.....I radi još nekih sitnih stvari kao što je smanjenje površine Grada od kad je Kolan osnovao vlastitu općinu i radi izmještanja poslovne zone  Pag 2 i radi proširenja groblja....(je, istina, sve nas je manje. A što nije umrlo, to je kidnulo glavom bez obzira...)
Eto, i sad vi možete pitati što vas zanima.....

Muk.

Žena, stručna izrađivačica paškog prostornog plana gleda širom otvorenih očiju. Čeka.

Ko čeka - dočeka:
Što je to ''južna paška rivijera'''?

Stručna izrađivačica blijedo gleda.
Ne znam. To vam je bilo i u starom planu.

Pa kakvi ste vi to izrađivači ako niste proučili plan koga mijenjate.

Žena gleda u čudu.

Što je to ''južna paška rivijera''?

Ne znam. Žao mi je, nije predmet izmjena.

KAKO NIJE????
U važećem, starom Prostornom planu ta stavka postojala je u članku kojim se određuje županijska i lokalna važnost. Ovim izmjenama i dopunama preselili ste je u članak koji kaže da je to važno za državu!!!

Je, ali malo morgen. To je nismo mogli pitati jer nismo imali pojma da je ta stavka mijenjana.
A nismo imali pojma jer su dokumenti bili dostupni samo u vijećnici, samo radnim danom u radnom vremenu, a na internetu su objavljeni tek to jutro kad je bila javna rasprava i nismo stigli pročitati!!

Moguće da ta ''južna rivijera'' nije ništa posebno.
Moguće da je to ona ideja našega vijećnika o Edogradu do Dinjiške?
Može biti svašta i ništa, ali odgovor na pitanje što je to južna paška rivijera, nismo dobili.

Nemoguće da do sada nitko nije razmišljao što je pisac te davne 2003. godine htio reći tim izrazom?

Bilo je još nekoliko pitanja, ali sva su vodila istom odgovoru: Ne znam, to vam je u starom planu, to nismo mijenjali....

Zaključak je sljedeći: Sva sranja u prostornom planiranju planski su se isplanirala davne 2003. i 2007. godine.
To je bilo onda kad vijećnici nisu imali pojma što se mijenja, zašto se mijenja, kad su pitali gdje su slike, gdje su materijali.....

Očita je potreba izrade izmjena i dopuna prostornog plana, ali ovaj put temeljem primjedba građana koji se prilikom svake javne rasprave vraćaju na sranja u važećem prostornom planu kojeg su na neviđeno izglasali vijećnici davne 2003. godine i dodatno zasrali izmjenama i dopunama 2007. godine.

A u nekoj skoroj budućnosti, kad PPUG ''dobije zeleno svjetlo'', tek tad bit će prave akcije.
U skladu sa ovim prostornim planom slijedi donošenje detaljnih planova kojim se uređuju oni detalji koji se svakog od nas najviše tiču.
Tad ćemo moći komentirati cestice, putiće, kuće i kućice, temelje od vapna i dobrosusjedske odnose.
Živi bili pa vidjeli.
 
 
 
Prijedlog za izradu prostornog plana lokalne razine, kao i za njegove izmjene i dopune može dati svatko.
O obrazloženim i dokumentiranim prijedlozima odlučuje gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika, najmanje jedanput u godini dana.

(iz članka 81. Zakona o prostornom uređenju i gradnji)

Zakon o prostornom uređenju i gradnji
 
 
 
 

Broj komentara: 9:

ante kaže...

da se izrazim tvojim jezikom::,sve ti je to jedno veeeeeeeliko sranje!!

. kaže...

Ovo Sranje je univerzalni jezik kojeg svatko razumije. Kad kažeš Sranje, nema sumnje što si htio reći.

Anonimno kaže...

Sve će to mila moja prekriti ružmarin snjegovi i mikroorganizmi.

Pažanin kaže...

Pročitao sam jedan zločesti komentar kod Bartola Kašića i to me ponukalo na reagiranje, a objavljujem ga ovdje da se odmah vidi. Od samih početaka pratim Tvoj blog i mogu reći da predstavljaš pravo osvježenje na paškoj društvenoj sceni, posebno u sferi informiranja. Nama, koji živimo miljama daleko od Tvoga i našeg grada, to je osobito važno. Ti si talentirana spisateljica (bez obzira na stupanj i vrstu formalnog obrazovanja) koja je svojim blogom pokazala da ima razvijen osjećaj za društvena i ina zbivanja u sredini u kojoj živi, i još značajnije, da ima petlju o tome javno se očitavati i da se, pri tom, ne libi skidati lažnu pozlatu s onih mjesta gdje su je drugi postavili iz nekih svojih osobnih interesa. I u tome si – vjerujem, zahvaljujući i svojoj neovisnoj poziciji i statusu – nadmašila sve one koji bi takvi trebali biti po prirodi nekog svog poslanja (recimo novinarskog ili političarskog). Za razliku od nekih drugih, kako Ti znaš reći kolega blogera, svoja si i prepoznatljiva odabirom tema, osjećajem za pravovremenu reakciju na događaje ili pojave u sredini u kojoj živiš, „senzorom“ koji posjeduješ i kojemu ne mogu promaknuti kojekakve zvizdarije, hrabrošću da vlastodršcima i njihovim udvoricama, koje susrećeš na ulicama Tvoga malog grada, saspeš što ih sljeduje, postojanošću da otrpiš koješta na svoj račun, upornošću da do kraja istjeraš ono u što si uvjerena… A znaš Ti i još toga. Tvoje tekstove koji se odlikuju specifičnim stilom, temperamentnim dionicama, ponekad čak vehementnim, ali i toplim, umirujućim, nostalgičnim pasusima i ozračjem, i dalje ću sa zadovoljstvom očekivati i čitati. I siguran sam da sam samo jedan od mnogo, mnogo njih. Siguran sam i to da Te ovakvi zločesti i plitki komentari pojedinaca kojima se živo fućka za Bartola Kašića, Franu Budaka i za mnogo toga drugoga životnoga u Pagu, neće u tome pokolebati. Iznad ovakovih si znaš koliko? Koliko bi bilo da se sve arđine u Solani razvuku u jedan škandaj i povuku prema nebu. A možda sam i malo rekao. Da je tome tako pokazala si i objavom spomenutog „komentara“. (PIP)

Anonimno kaže...

MA ZNAŠ CA. KAKO TO TI NA SVE TO STIGNEŠ? KAD RADIŠ? KAKO TO TI SVE USPIJEŠ U RADNO VRIME? OČITO IMAŠ DOBRE ŠEFOVE U SOLANI. BILO BI DOBRO DA SU TAKO DOBRI I DRUGIN SOLANCIMA, PA DA I ONI MOGU TAKO GUBIT VRIME KAJ TI. JER AKO JE SUDIT PO KOMENTARIMA I NI IH BAŠ PUNO KI BAŠ MARIJU CA TI PIŠEŠ. MA ZAPRAVO, PIŠEŠ SVE ONO CA MI VEĆ SVI ZNAMO. NIŠ NOVOGA NE PIŠEŠ. KAD SAN SE VEĆ JAVI, PADA MI NAPAMET ONAJ TVOJ ROJAK ALEN IZ ŠVICARSKE, ON KI VAKO VOLI PUNO NAMIN U PAG BJELOSVJETSKI MUDROVAT. A PITAN JA NJEGA I NJEGOVOGA OCA, KAD TAKO VOLIJU PAG ZAC SU ONAKO DEVASTIRALI PLAŽU ISPED SVOJE KUĆE NA BAŠACU I PRIVATIZIRALI JE. KI IN JE TO DOZVOLI I JE SU TO NAUCILI U ŠVICARSKU, JE SU TO NEKE EUROPSKE UZANCE I JE TO NEKA NOVA EUROPSKA PAMET. OSTAVITE SE ČORAVOGA POSLA, OČU REČ POMETITE NAJPRIJE ISPRED SVOJIH VRAT, POCMITE SE PONAŠAT KAKO TO I BOG I ZAKON ZAPOVIDA PA ONDA DRUGIMA SOLITE PAMET.

. kaže...

:) imam odlične šefove koji ne misle da ja gubim vrijeme.
Komentara nema puno i nema potrebe za njima jer Pažani od kad su otkrili internet, znaju ga koristiti samo kako bi olajavali i ovako ko ti, govorili ljudima ono što im nikad, ali baš nikad, ne bi bili u stanju reći u lice, ili makar potpisani ispod komentara.
Tvoji komentari o plaži na Bašaci dokaz su da niti greš na tu plažu niti znaš kako je nastala ta plaža niti ki je održava. Ali prema živčanim slovima kojima se koristiš, teško da bi se tebi pristojno moglo to objasniti. Tvoja namjera da provociraš je očita. Ne sviđa ti se što pišem? Ne dolazi i ne čitaj i problem riješen.

Anonimno kaže...

Ali prema živčanim slovima kojima se koristiš...e moj Bartule

Ante objasni joj !!!

Pažanin kaže...

Kad nedostaje pameti, caruje zloća. Ne znam više gdje sam i kada ovu sentenciju registrirao, niti tko joj se uman dosjetio, ali me komentar osobe koja piše velikim slovima na to podsjetio. (Istina, i pametni znaju biti zločesti!) A nije prvi put da se u ovom okviru komentara na tekstove autorice bloga pojavljuju umotvorine slične ovoj, po sistemu „tko u klin, a tko u ploču“. Umjesto da se zainteresirani (oni koji dolaze na blog) pridruže autoričinim porukama ili s njenim stavovima iz konkretnog teksta ukrste polemičarske mačeve i pokušaju stvari istjerati na čistac, na način koji ne izlazi izvan konteksta onoga o čemu autorica piše – sa, dopuštam, krajnjom namjerom da je i poljuljaju u njezinim stajalištima - invalidni i zločesti „polemičari“, nerijetko, pretpostavljam, čak i dokoni, prosipaju mudrolije i zločestoće na račun blogerice, nemoćni da shvate poruku teksta ili nejaki da joj se suprotstave argumentirano. U ovom konkretnom tekstu, autorica najprije podsjeća na značaj prostornog planiranja, (izuzetno važnog za jednu jedinicu lokalne samouprave), a onda, opisujući sam događaj i sudionike (gradonačelnika nije bilo a osoba zadužena za tumačenja ne zna što bi ljudima odgovorila!), prokazuje politiku aktualne vlasti koja se krajnje nekorektno odnosi prema onima kojima jest to prostorno planiranje namijenjeno: prema javnosti te iste jedinice lokalne samouprave, prema njezinim stanovnicima, i to načinom kako najavljuje i kada (u koje vrijeme) organizira javni skup na tu temu. Očigledno s namjerom da isključi javnost iz tako važnoga zadatka i time osigura implementaciju tko zna kakvih i čijih sve privatnih interesa i “rješenja“ u dokumentima prostornog planiranja. Bilo bi logično očekivati da na takvu rabotu kolektivno graknu oni koji su za to najpozvaniji ( stranke ove i one, njihovi čelnici i drugi vitezovi) pa i drugi zainteresirani pojedinci. Jok! Tek jedna hrabra blogerica o svemu odlučila se javno očitovati (a ne očitavati, kako mi je nespretno ispalo zbog tipfelera u onom podužem prethodnom komentaru!), kompenzirajući tako svu tu indolentnost i bijedu pozvanih struktura i faktora te nezainteresiranost mnogih drugih pojedinaca. Meni osobno, ni jedno rješenje u paškim prostornim planovima neće ni pogodovati niti naškoditi, jer ondje nemam ništa, i reagiram samo zato da podržim autoricu bloga u nastojanjima da iz svakodnevnice sredine u kojoj živi izdvoji ono što je važno i zanimljivo i o čemu ima svoj jasan stav. Za razliku od ovakvih „komentatora“ koji pišu velikim slovima. (PIP)

Anonimno kaže...

Ova gospođa zamirila ti je da pišeš ono što ona već zna i da to nije ništa novo A to ti je ista gospođa koja ti kod Kašića komentirala naobrazbu. Najbolje bi joj bilo da otvori svoj blog pa da se kod nje informiramo.
Mimi