15 listopada 2010

Pag - moj grad

Sud i gruntovnica,
lučka kapetanija,
matičar,
sanitarni i veterinarski inspektor,
županijski ured za urbanizam, građenje i prostorno uređenje,  
porezna uprava,
gradska uprava,
papirnica sabalić,
croatia osiguranje,
katastar,
erste banka,
turističko informativni centar,
kerumova butiga i fina.

Ljekarna,
butige funtana i sassfa,
privredna banka i pošta.

Jesam li nekoga zaboravila?
Ovo su ustanove, poslovni prostori javne namjene radi kojih u centar našeg grada dolaze razni ljudi. Pješke.
I zadržavaju se i po nekoliko sati dok čekaju i dočekaju da na njih dođe red.
Za to vrijeme njihovi bližnji, prijatelji, žene, djeca.... čekaju ih u Uhlincu, Caffeteriji, Madoni, Tornadu, Zecu ili Valentinu.
U jutarnjim satima grad živi. Koliko toliko, ali živi. Muving je po gradu. Čuje se razgovor.

Prije malo više od godine dana Komunalije je diglo sidro i partilo na Julovicu.
Već se nekoliko godina govori, a sad je to izgleda konačno, županijski uredi se iz moje ulice sele ispod Murvice (nemam pojma kako se zove taj dio grada?!)

Na paškim portalima čitam komentare: neko kaže da je glupost to što se službe sele van centra grada, a drugi pita da što je u tome loše....
Ne možeš vjerovat..... taj kao da ne živi u ovom gradu.

Neka nam se sve te službe lijepo odsele, na Vodice, u Bošanu, na Bašacu..... u najgorem slučaju mogle bi otić do Novalje... i onda?

Zatvorit će nam vrata i Škrabonja, i Zec, i Iso, i Kužmarjo, i Pavle, i Bepo..... I svi onda možemo zaključat svoja ulazna vrata u 3 i kvarat popodne, zavalit se u svoje fotelje i mrtvo buljit u škatule.

Naravno da i ove službe čine dušu grada.
A Pag je na žalost od grada ostao samo riva i dolnja vela ulica.

Razmislite.....


p.s.
jedino veselje u tome što županijski uredi sele, mi je u tome što će se napokon ukloniti zastava !!
nemate vi pojma kako je to pokušavat spat dok i na najmanjem povjetarcu poliester mlati o fasadu!!
Bože mi prosti, svaka čast domovini i zastavi..ali što je previše - previše je...

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

....eeee..pa onda će biti još više mista za zljatarnice i sljastičarnice....te butige plastike i kineske robe.....pa onda kad provedemo turiste i uvaže goste gradom iz drugih zemalaj--možemo reći: NEKOĆ davno,živješe ovdje Pažani,jako kulturan,vridan i pobožan narod..žene su šivale čipku na vrata od kuće,dica su se veselo igrala po gradu...ali ovaj,znate ..ne mogu vam to sad pokazati,,,ne gospodine -to nije čipka...to je kineska tvorničkaa čipka,,,ne gospon-to vam nije paška klapa...ovaj..neznam odkud ta glazba..ne nije autohtono...itd........mislim da ste shvatili poantu....:(((((((((((((

. kaže...

Koje turiste? Osim ovih koji slučajno zalutaju u Pag, rijetki su oni koju se vraćaju. Grad je neuredan i zapušten. Osim par crkvi i starog grada turisti nemaju nikakve starine za vidjeti. A neke moderne ponude i zabave nema već odavno. Suvenira i ostale robe na koju bi se mogli potrošiti euri nema. Šlapa, torbi i turskih i kineskih štraca imaju i doma. Nismo sposobni sami sebi organizirati kvalitetniji život a kamo li još i turistima.
Sezona traje do 31.8. i nakon toga život u gradu sveo se na odlazak na posao i povratak doma. U 7 sati na večer nema više ni žive duše...

Anonimno kaže...

evo malo razbibrige...

http://www.monitor.hr/belle/

Anonimno kaže...

koji turisti????

Mržnja je ljudski osjećaj jake antipatije. Temelji se na svojstvu intenzivnih negativnih osjećaja, i općenito se smatra da je mržnja najjači oblik odbojnosti, prijezira i nenaklonosti. Uzroci mržnje često mogu biti sebičnost, zavist, povreda osobe, ljubomora ili neuzvraćena ljubav.


bloger

. kaže...

blogeru, da si doša sa namjerom komentiranja na temu, bilo bi to dobro. Ali sa definicijom mržnje htjet završit temu koja govori o žalosnoj istini da nam grad sve dublje pada u glib..... ne kontam.