10 ožujka 2014

Vremenska kapsula

Diljem amerikaniziranog svijeta postalo je moderno zakopavati takozvane vremenske kapsule  koje sadržavaju stvari koje danas koristimo, a koje će za 50 godina generaciji koja vremensku kapsulu nađe i otvori, reći kakvim su životom živjeli njihovi preci, tj. mi.
Pa su tako i djelatnice našeg Centra za kulturu i informacije došle na ideju da jednu takvu kapsulu punu dokaza da su Pažani na ovim prostorima živjeli jednako kao i ostali civilizirani svijet, zakopaju u parku na Goliji  kod restorana Smokva.
Kako na slici objavljenoj na 057info vidim gospodina zamjenika gradonačelnika, pretpostavljam da će pripremne radove na gradilištu izvoditi neki registrirani izvođač s fiskalnom kasom. 
Naravno, pretpostavljam i da je ishođena građevinska dozvola za te radove. U protivnom moglo bi se dogoditi da svečanost pokvari komunalni redar koji je zimus stekao dodatno obrazovanje i dobio ovlasti provedbe nadzora i utvrđivanja zakonitosti građenja i provedbe zahvata u prostoru. 

Što je u stvari vremenska kapsula?

To su svi oni šufiti koje smo mi, Pažani poprodavali fureštima koji su ih onda uz pomoć građevinskih ekipa raznih Međimuraca, Slavonaca, Zagoraca, Bosanaca… hladnokrvno ispraznili, utovarili na kamione i odvezli na deponij. Neki u jamu na Vodice, neki na sv. Kuzam, a neki razasuti po okolnim brdima. 

Pokojni naši šufiti…
U njima je bilo pisama naših predaka, oporuka, starih šumprešov, lumac, retajov šterik, starih kvadrov sa slikama Srca Isusova, Svetoga Ante, Majke Božje…. Bilo je i sušene kamumile i slavuje… 

Paške vremenske kapsule, mnogo starije od 1964. koju za primjer navodi direktorica centra, otvarane su od strane nezainteresiranih stranaca, a mnogi Pažani tom prilikom nisu osjetili potrebu čak ni pogledati, a kamoli uzeti i sačuvati detalj svoje vlastite prošlosti.


4 komentara:

ante kaže...

to je dokaz koliko držimo do svojih starijih i do njihove prošlost:;sve samo za šoldi:;

ante kaže...

bit će zanimljivo ovoj dici iz vrtića kada vide za 50 godina svoje ime koje će biti u kapsuli:,a možda i ovi naši sadašnji gradonačelnici :.vjećnici::i sve ostalo kada vidi kakvi su bili:,

Anonimno kaže...

naši vijećnici u prosjeku imaju 50 godina pa ne vidim da će neki od njih bit prisutan kad se bude otvaralo škatulu

Anonimno kaže...

Stvarno puno novaca će uložit u ovaj projekt :(