18 listopada 2013

KORISNI SAVJETI...

Kad nestane struje, kad na ulici puknu strujne žice, kad primijetimo da iskri i dimi..... uzimamo telefon i nazivamo Elektru. Navika je to iz dobrih starih vremena kad je gigant HEP-Elektra imao nadzor nad svim što je imalo veze sa elektrikom.

Danas popodne u Koludraškoj ulici, preko puta kućnog broja 14, a u gornjem kantunu vanjskog zida oltara svetog Benedikta, iskrilo  je, pucketalo i dimilo iz neurednog spleta žica.

Beštija je podvila rep i kidnula pod krevet, a ja sam naprasno prekinula Candy Crush Saga i histerično nagovarala mog jedinog da nekoga nazove. 

Jedini: Koga? 
Ja: Ne znam, briga me, o'š da plane cela ulica??
Jedini: Izguglaj broj.
Ja: Guglam riječi ''struja'' i ''prijava kvara'' . Uguglam prvi broj s predznakom 023, izgovorim ga na glas i prebacujem se natrag na koncentraciju za igru.
Jedini: Dobar dan, ...šuš....bla...struja...šuš...nešto.. javna rasvjeta....šuš..(ne razumijem, koncentrirana sam na ubijanje bombona)...šuš....
A onda čujem kako nekome diktira svoj broj mobitela, ime, prezime.... okrenem se i pitam: jel treba i OIB?
Kaže jedini da ga je osoba pitala nek provjeri gori li vanjska rasvjeta, jer ako to pucketa javna rasvjeta, da to onda nije njihov problem, ali da će svejedno nekog poslati.
Dok ja rušim bombone, jedini dežura na prozoru. Već imamo iskustva kad su električari tobože dolazili ali tobože  nikoga nisu našli, pa tobože nisu imali što popravljati..... Kao da smo ih zvali da gledaju nas umjesto da u žice gledaju...
Nakon 20 minuta dolazi izvidnica. Domaći električar, djelatnik Elektre. Gleda u žice pa kaže:
''Vo ti je javna rasvjeta, ni to naše. Moraš zvat malu Jelenu pa će ona zvat Povjanca, on održava javnu rasvjetu. A vo ti je već zgorilo, neće više pucat. Ala bog''.
Jedini se vraća nazad i podrugljivo mi prenosi gornju rečenicu.

Ja: Ku Jelenu? Ki Povjanac??

Pouka o pravnom lijeku

Kad nestane struje, kad na ulici puknu strujne žice, kad primijetite da iskri i dimi, vi možete:
- nazvati u Mjesni odbor na broj 611-131 za vrijeme radnog vremena ili
- nazvati Jelenu (Grubišić) Donadić na službeni mobitel Mjesnog odbora 098 429-855 ili
- čekati da prestane pucketati pa će netko drugi, ljut što u ulici nema struje, sutra nazvati Elektru, pa će mu doći dežurni električar i dati mu gore navedene informacije.

Mislim da bi najjednostavnije bilo nazvati na broj 112 i potužiti se da ste prestrašeni, što i nije laž. Pa nek se oni misle koga treba spašavati od struje.....







4 komentara:

little m kaže...

Jedanput san iša iz Zagreba u Pag i negdi oko Otočca je bi požar. Zva san 053 112 da in javin za požar, a on je meni reka da moran zvat zadarski 112 jer je to njihovo područje. tako da ti ni 112 nebi puno pomoga. To smo jednostavno mi

ante kaže...

ma ca god ti i koga god ti nazvala:viruj mi da se problem neće riješit.,a pogotovu ako je to petak popdne:;zaboravi:;

Anonimno kaže...

a mene više zanima kako ću razlikovat žice od struje za vanjsku ili za ne vanjsku rasvjetu????????????

Anonimno kaže...

To ti je najlakše ... popipaš jednu pa onda drugu ... ona ka svitli ja za rasvjetu