20 veljače 2011

projekti: KULA - Vidikovac




O ovome projektu sam čula, ali do sada nisam imala priliku vidjeti na što je majstor mislio kad je razmišljao o kuli - vidikovcu.






http://architektura.muratorplus.pl/projekty/wieza-skrivanat-w-pag_-chorwacja,187_12967.htm
Pag je otok soli čija proizvodnja traje već gotovo 1000 god. U prošlosti, sol je bila i sredstvom plaćanja pa od toga potječe latinski izraz: salarium argentum (slani novac). Njezinu vrijednost prepoznali su u prošlosti i Venecijanci ne smatrajući je luksuzom i koristeći za nju izraz: il vero fundamento del nostro stato – pravi temelj naše države. Vrijednost soli izgradila je grad koji se, zatim, morao utvrdom braniti od raznih neprijatelja.

Iz grada Paga potječe i nadaleko poznata paška čipka, koju prvi put spominju sestre benediktinke 1579. god. Jedinstvena je po svojoj ljepoti i izradbi zbog čega je i uvrštena na UNESCOVU listu nematerijalne baštine čovječanstva. Svojim oblikom podsjeća na rozetu s crkvenog pročelja Zborne crkve. Rađena ručno i koncem, tvoreći tzv. bijeli vez, a prema prepoznatljivoj geometrijskoj ornamentici, odražava simetričnost urbanog plana grada.

Projekt Kula Skrivanat inspiriran je naslijeđem grada Paga - paškom čipkom i proizvodnjom soli, ne želeći narušiti originalni urbani plan grada. Kula Skrivanat je kamena građevina visoka oko 14 m s tri prozorska otvora na svakoj strani. Unutrašnjost kule je prazan kvadratni prostor dimenzija 4,5 x 4,5 m. Kameni niz stuba umeće se u postojeći prostor duž cijele galerije sve do visine 12 m, ostavljajući prazan cilindrični prostor promjera 2,5 m. Kroz već postojeće prozorske otvore, posjetioci grada i turisti mogu uživati u pogledu na grad i more. Tako kula predstavlja jedini vidikovac u samom središtu grada. Donja strana stubišta i balustrada, oblikom serpentine, obavijena je motivima bijele paške čipke. Namjerno odabrani kontrast između nježne čipke i grubih i oštrih kamenih zidova, treba naglasiti kontrast ljepote čipke i srednjovjekovnog ratnog artefakta. Dok je čipka zatvorena unutar kule kao skriveno blago, novi krov u potpunosti prikazuje povijest proizvodnje soli, naglašavajući to bijelo zlato iz prošlosti. Krov je savršenog piramidalnog oblika, koji omogućava prodor vanjskog svjetla u unutrašnjost kule i potpuno je proziran. Danju, snaga sunčevih zraka i prelamanje svjetla kroz piramidu stvara različite doživljaje i iskustva, poput ogromne prizme lomeći svjetlo u različiti spektar boja. Sunčeve zrake odbijaju se od vanjske površine krova pod određenim kutom, dok ostatak svjetlosti u unutrašnjosti stvara spektar boja nalik dugi. Prozirni krovni materijal bit će posebno dizajniran kako bi postigao ovaj efekt, koji je ostvariv i noću pomoću umjetnih izvora svjetlosti. I tako će svi, koji budu uživali u panorami grada s okolnih uzvisina, uočiti Kulu Skrivanat kao veliki kristal soli koji stvara jedinstvene dugine boje.


Broj komentara: 20:

Anonimno kaže...

Sva sreća da imamo Zavod za zaštitu spomenika koji neće dozvoliti ovakav kulturocid. Totalno promašen projekt.

ParaDox kaže...

Ne slažem se da je projekt promašen,dapače ideja mi se čini dobra samo se bojim da će na tome i ostati..

. kaže...

Sigurno je da će uvjeti konzervatora biti presudni za izvedbu bilo kojeg projekta u našoj kuli.
Ne bi se složila da je ovo totalno promašen projekt. Kula u ovakvom stanju u kakvom je danas, i bez ikakve namjene, već sad doživljava kulturocid.
Svaki grad ima objekt koji služi kao vidikovac i ne vidim ništa loše u tome da naša kula posluži toj namjeni. Svakako je poželjnija takva namjena nego najam nekome da u kuli prodaje frigane manule.
Ove slike su slike idejnog projekta. Čujem da konzervatori samo imaju primjedbu na stepenice. Ako je Gradu stvarno stalo da ima reprezentativan objekt, što bi kula ovime svakako bila, onda će znati dobiti i pravi projekt.

komunist.star kaže...

kako bi bilo lipo da ponekad komentator obrazlozi svoj stav. Kulturocid, zasto? Arhitekt je gori obrazlozi zasto je zamisli to ca je bacrta. Bilo bi lipo cut/procitat kontra argumente pa da neuki mi naucimo cakod.

ante kaže...

hhah ŽIVIO DRUG TITO:,.

ante kaže...

A CA SE TO MORE VIDIT ?KAD SE POPNE NA VRH KULE:;ja mislin da niš:_::;:

. kaže...

ako ti je Pag niš, onda imaš pravo.
Ali ako ti je Pag sve, onda ti je komentar FUJ!

Alan kaže...

Meni sa bas pjaza ovaj projekt... Jedino ca bi po meni tribalo iskoristiti prostor za neki dodatni sadrzaj... ako uopce ima mista za tako nesto... neznan... povijest kule - mini-muzej?...
I krov mi je malo pre strmi...
A ca je sa prostorom ispred kule? I to bi tribalo lipo smislit...

F. kaže...

ozivljavanje kule - svakako "DA"!
Vidikovac - super!
Ona piramida na vrhu ne svidja mi se bas.
Ideja me podsjeca na Louvre, piramida sa stepenicama ispod ....

A i sa postojecim krovom ne bi trebalo mnogo truda za uredit vidikovac - jedan bager, jedna betonirka, malo dobre volje i .... :-)

Anonimno kaže...

Mislim da je kristal soli inspiracija za piramidalni oblik krova ( čitaj popratni tekst), a ne Louvre?! Ideja je zanimljiva!

Anonimno kaže...

stakleni krov lipo bi dozdo predočavao golublje i galeblje dreke i niš više. Jedino je onaj prostor ispred iskoristiv, i to samo ljeti, nažalost, jer 10 mjeseci nema za koga biti otvoren a kamoli sa sadržajem.
Skidanje krova i ostakljivanje bi zaista bio kulturocid. gospon neka u Poljskoj ostakljuje krovove ako mu to poljski konzervatori dozvole u starim gradskim jezgrama drevnih poljskih gradova, što - čisto sumnjam!
Ako hoćeš da ti svijetli, može se to izvesti i vanjskom rasvjetom bez da se ruši krov.
Sorry, al ova ideja nije ljubav prema gradu.
A ostakljenu piramidu Pag već ima i ne treba mu kulturološka lakrdija.
Ovo nije ljubav prema kuli koju toliko naglašavaš da ju voliš.
Prostor ispred je već sasvim druga priča.
I meni je lijep ovaj projekt ali - NE HVALA!

. kaže...

Svaki projekt, pa i ovaj, u osnovi je idejni. A od ideje do izvedbe je dug put. Pogotovo kad ima more uvjeta koje treba zadovoljiti.

pa da ponovim moje mišljenje, kad mi prigovaraš da nemam ljubavi prema mojoj kuli:

Ako je Gradu stvarno stalo da ima reprezentativan objekt, što bi kula ovime svakako bila, onda će znati dobiti i pravi projekt.

Anonimno kaže...

Ideja i projekat mi se jako sviđa. Postao bi prepoznatlji simbol grada, kao što su to recimo morske orgulje u Zadru.
Podsjeća me na svjetionik, lanternu, poziv u grad svjetla, soli.Unutrašnjost moguće iskoristiti za izložbe.Kamene stube bolje od drvenih manje tupi zvuk.
Da li će zazivjeti ili ne, ovisi od fondovima EU, a s obzirom koliko Pag ništa ne radi po tom pitanju, teško će biti išta realizirati.
Autor je Poljak, školovan u Velikoj Britaniji , tamo je prijavljena i firma.

ante kaže...

eeeeeeee lipa moja ,.da ti najprije odgovorim na ono gori;:ca mi je PAG:;: meni je PAG niš.,.a ke niš nula veeeeeeeeelika nula ;:ca se to ima vidit,.:,.golo berdo,.,malo cobanov,.,i ništo malo ovac,.,;;.a vidi se koliko je svita sad u njem:;:;namanje pažanov a najviše JANJEVACA;:e to je PAG;;.i inih drugih da ne recin kih;;,ki dojdeju malo prije USKERSA..,a nečeš ti reprezentativnog objekta;:no van je most .;ostavjen ka ni sebi ni tujemu;;:e jadni judi;;:

Anonimno kaže...

prepustimo sve odluke gradonačelniku, on ima iskustva sa vidikovcima

ante kaže...

haaaaah ma bravo ,.tako je on će sve to rješit:;

ante kaže...

jedno pitanje :,štovanoj vlasnici bloga::;.jesi li možda na fejsu;???

. kaže...

a jesi ti??? :PPPP

Anonimno kaže...

TRLA TURLA FEJS DA JOJ PROĐE DEJS..............

ante kaže...

dakako:;: