28 rujna 2010

Što je grad

Prema "Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi", koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 6. travnja 2001. godine (članak 5):
"Grad je jedinica lokalne samouprave u kojoj je sjedište županije te svako mjesto koje ima više od 10.000 stanovnika, a predstavlja urbanu, povijesnu, prirodnu, gospodarsku i društvenu cjelinu. U sastav grada kao jedinice lokalne samouprave mogu biti uključena i prigradska naselja koja s gradskim naseljem čine gospodarsku i društvenu cjelinu te su s njim povezana dnevnim migracijskim kretanjima i svakodnevnim potrebama stanovništva od lokalnog značenja.
Iznimno, gdje za to postoje posebni razlozi (povijesni, gospodarski, geoprometni), gradom se može utvrditi i mjesto koje ne zadovoljava uvjete iz stavka 1. ovoga članka."''

Gradovi općenito imaju razvijene sisteme za zdravstvo, infrastrukturu, korištenje zemljišta, stanovanje, urbanizam i transport.
Gradovi takodjer imaju definirana industrijska, trgovačka i rezidencijalna područja.
Veliki grad površinom i/ili brojem stanovnika postaje metropolis (kao napr. Shanghai), a jednom kad se raširi do susjednog grada i spoji se s njim postaje megalopolis (napr. Tokyo i Yokohama).
Gradovi su rasli i razvijali se noseći sa sobom svoje prednosti i mane.
- Prednosti su uključivale: smanjene troškove transporta, razmjenu dobara i ideja, dijeljenje prirodnih resursa, neograničen pristup tržištu, a kasnije tijekom razvoja i pogodnosti poput vodovoda i kanalizacije.
- Mane su uključivale: smanjenje stambenog prostora, porast kriminala svih vrsta, povećanu smrtnost, povećane troškove života i zagađenje.
Jedna karakteristika koja razlikuje malo mjesto od velikog grada je organizirana lokalna vlast.
- Mjesto ili manje naselje postiže svoje zajedničke ciljeve neformalnim dogovorima među susjedima ili pod vodstvom vođe/poglavara/starješine.
- Gradom upravljaju profesionalni administratori koji donose pravila i 'regulativu', te posebne poreze i takse (hranu ili druge potrepštine kojima se može trgovati) da bi se namirila gradska vlast. Ta gradska vlast mogla je biti temeljena na religiji, nasljednom pravu, vojnoj moći, općekorisnim projektima (napr. izgradnja kanala), poljoprivredi i raspodjeli hrane, zemljoposjedništvu, manufakturi, trgovini, financijama, ili kombinaciji navedenog.
Društva i ljudske zajednice koje borave u gradovima često se nazivaju civilizacije.
wikipedia

Grad predstavlja urbanizirano, naseljeno mjesto sa svim karakteristikima jednoga urbaniziranog, kultiviranog naselja: (asfaltiranim ili popločanim) ulicama, trgovima, gradskim četvrtima, dijelovima grada, parkovima i perivojima, šetalištima i promenadama, gradskim korzom i glavnom gradskom ulicom, upravnim i komunalnim funkcijama (policija, dom zdravlja, pošta, vatrogasno društvo, osiguravajući zavodi), školama i dječijim vrtićima, obrazovnim ustanovama općeg i posebnog karaktera, medijima (radijske i televizijske stanice, novinske kuće), vjerskim objektima, određenim brojem trgovina i dućana, u većini slučajeva i sa robnim kućama ili tržnim centrima, ugostiteljskim objektima (hotelima, prenoćištima, gradskim kafanama, gostionama, kafićima i diskotekama), industrijom i proizvodnim pogonima, i slično.
wikipedia



Grad bez svoje  gradske kavane nije grad.....

Grad  nije tek skup umjetničkih vrijednosti njegovih arhitektonskih artefakata i urbanističkih formi koji
odražavaju kulturu određenog vremena i duha mjesta ili infrastrukturno-tehnološko rješenje
komunalnih funkcija, već predstavlja solid-void hardware za software urbanih događaja.







Moj grad

Sanjao sam moj grad
Kao brod velik i star
Ja sam mornar dušo
Eee da nas ima više bar

Mi plutamo bez cilja i sna
Nema kopna na vidiku
Negdje između vrha i dna
Svako nosi staru sliku

    A ja lažem godine Još uvijek sam živ Ostaću sam na brodu I sam ću biti kriv A ja lažem godine Još uvijek sam mlad Ja sam mornar dušo Moj brod je moj grad

Vjetar je poderao jedra
Kapetana nema više
Ni ljubavi u jutra vedra
Srce stari od vjetra i kiše

Manje nas je svaki dan
Ajkule kruže i čekaju plijen
A ja znam da ovo nije san
Al' ja sam mornar tvrdoglav i lijen

Broj komentara: 7:

Anonimno kaže...

Evo ti jedna ideja
http://solar-seasalt.com/

Anonimno kaže...

i?

automatski kaže...

taj grad koji opisujete je baš slika PAG-a i jako je dobro to artikulirano;:;:nebojte se mlada damo vlasnice bloga:;:sve će bit ok:;:;piali vi ili ne :to će se i onako po sili inercije dogoditi što se ima dogoditi:;ne brinite::;:samo uživajte u životu i sve će bit ok:;:

Anonimno kaže...

Ovaj Automatski je školovan za ovakvo pisanje ...
ANALIZIRAT ĆEMO I DALJE

Anonimno kaže...

Slatki web stranice, nisam došao preko vašeg bloga na mom pretraživanja! Nositi na fantastičan rad!

Anonimno kaže...

Помислио бих коментар и рекао велики мотив, да ли вам је код себе? Стварно изгледа одлично!

Anonimno kaže...

IЎЇm delighted that I've observed this weblog. Lastly anything not a junk, which we go through incredibly frequently. The website is lovingly serviced and kept up to date. So it need to be, thank you for sharing this with us.