24 prosinca 2009

Badnjak


Još od ručka opterećena ukusnim zalogajima bakalara spravljenoga na 3 načina, lijeno kaučarim.
Na TV-u filmovi prigodnih tema. Živio MaxTv. Kanala i više nego dovoljno.
Palac žilaviji nego ostali prsti, vješto prebire po daljinskom, koji kao da srasta s dlanom.
Vatrica pucketa. Popodnevna idila.
Tiho pada noć.
Sitne kišne kapi nošene jugom, po tko zna koji put, šporkivaju moji barkuni....
Ugodu laganice ''tiiiiiiihaaaaa noooooć, sveeeeeeetaaaaa noooooooć...... nasilno prekidaju plotuni petardi ispaljenih sa skrovitih mjesta po gradu. Opsadno stanje.
Uglavnom nas napada ona kategorija koja je izričito kao nepodobna istaknuta u policijskom proglasu povodom njihove akcije ''Mir i dobro'':
''Prodaja pirotehničkih sredstava je zabranjena osobama mlađim od 16 godina (II. razred), 18 godina (III. razred)''
Lipo. Dici se to ne smi prodat. Ali zato lipo otac kupi sinu, pa se sin igra. Ita petarde, straši tete u fuštani, tira maške......
A moja Nera ima pred infarktno stanje.
Od jutra do večeri, na svaki taj eksplozivni zvuk, ona se sirota podvitoga repa, sklanja: pod kauč, pod krevet, u kredencu, pod škafu..... Nigdje mjesta sebi ne može naći.
Pa ja kao i svaku, evo već šestu godinu postavljam pitanje:
Di povest beštiju pišat na današnju večer?
Pošli smo do groblja. Tobože daleko od pijace.
Kako došli - tako pošli.
Trese se, trpi, ali pišat - jok.
Seli u auto, napravili đir, pošli do Bašace.
Ala, jedva je izašla van.
Popišala se uz gumu i biž nazad u auto.
Doma! Doma! Ajmo doma!!! - očima mi govori.
Sirota moja beštija.
A moramo izač još barem jedan put, oko ponoći.

Broj komentara: 16:

Anonimno kaže...

super

. kaže...

super? Super?? a beštija umire odstraha!!! :P

Anonimno kaže...

Pocetak o.k
A onda šetnja put cimitra ... da se blago uneredi .. pa je shvatilo blago da ni pamatno na to misto radi pizdarije ... pamatno i kulturno to stvorenje ali ajmo mi na Bašacu i kad je vidila da je ni druge jerbo bi je mogla povest u sveti Kuzam, ni bilo druge nego obavit to i gotovo.
Evo ja doma držim Kravošca
,mirno blago, ne smrdi, ne laje , ne skace,i uvik je hladan,ne drišće.Samo ga jedanput godišće operem ( s Nilom ) u vešmašinu.

. kaže...

heheheeh :) znaš za koga receju da ima zmiju u tašku...... :)

Uneredit se moreju samo judi ki u mudande ''onon'' napraviju :))

Nisan je uspila naucit da piša u kondot, pa sobon nosin najlonići da skupin govno ako posere na pijoce ovoga grada. A okolo grobja ima ledin. Beštija nidi mora pišat i srat. Isto kaj i judi.

Pozdravi Kravošca :)

Anonimno kaže...

Pa ca nisu judi prije bili pametniji pa su gnojili upoje i sve je reslo, a kiblice smo nosili na macel.... ali necemo o tome ter smo vajde svladali tu temu.. ni vridno o tome .

. kaže...

hehehe... Teško da si baš ti od generacij ke su kible na Macel nosile :) a italo se je i u Varoš. Čuhaj, da se od kucina govnon more gnojit, onda ne bi mećali zabrane po parkoviman. :P

Anonimno kaže...

Ima nas ima...
ali pusti to ..evo nesto za bljdane

NJOKI S GLJIVAMA I KOBASICOM

SASTOJCI:

80 dag njoka od krumpira
30 dag gljiva vilinih klinčića
20 dag kobasice
jedan poriluk
pola mrkve
jedan korijen celera
malo slatkog vina
jedna grančica ružmarina
7 dag maslaca
sol, papar

PRIPREMA:

Očistite celer, mrkvu i poriluk, operite i narežite na komadiće. Popržite u tavi sa 5 dag maslaca. Dodajte dobro očišćene gljive, zalijte sa 3-4 žlice vina i kuhajte na jakoj vatri dok ne ispari. Posolite, popaprite, smanjite plamen, poklopite i nastavite kuhati još 15-20 minuta. (Kako bi vilini klinčići bili lakše probavljivi, nakon što ih očistite, možete ih staviti u vruću vodu na nekoliko minuta, zatim postupajte s njima kako je navedeno u receptu). Ogulite kobasicu, razmrvite je i popržite u tavi s preostalim maslacem i krupno nasjeckanim ružmarinom. Poprženu kobasicu dodajte u umak od gljiva, promiješajte, ostavite da se pirja još nekoliko minuta i zatim sklonite s vatre. U puno slane vode skuhajte njoke. Postupno, kako se budu dizali na površinu, vadite njoke rupičastom grabilicom i slažite slojeve u zdjelu, a svaki sloj prelijte umakom od gljiva i kobasice. Poleđinom dviju žlica pažljivo promiješajte pazeći da ih ne zdrobite, razdijelite u zasebne tanjure, pospite naribanim parmezanom i poslužite.

Vrijeme pripreme: 15 minuta; kuhanje 30 minuta.
Predviđeno za 2 odrasle osobe.

. kaže...

!!!! tradicionalno paško jelo.
Gljive i vilini klinčići. (ca je to???)
Ti nimaš ca cint? Poj na koncert. Plituje ti sviriju u Menega:)

Anonimno kaže...

jel more zmija zmiju imat za kućnog ljubimca? :)
mala ja

. kaže...

ko bi koga vodi veterinaru??

Anonimno kaže...

ja vas obe:)
mala ja

. kaže...

zmijo.

Anonimno kaže...

Ko prvo ni red ni kultura naša paška da se karamo, i to ni u redu. A i treba se onda prestaviti.Ja jesam anonimno ali necu da od mog komentara krene smutnja.

. kaže...

:P Red ni, ali kultura je baš naša, paška, da se karamo. :P Zaboravi si Brankovu 'mašku šopojivu' :P
U tom konjtekstu prihvaćam svaku za@ebanci@u :)
Pusti ovu 'mala ja'. Njoj ti je to stil života :P

Anonimno kaže...

Ja imam 15 ( petnajst )godišč i nisam mala , još se tu i tamo poigran s babicama ali ne grem se molit u fantiničima , iman ja maloga pa se s nijm moigram. e tako da znate.

Anonimno kaže...

koje karanje? nisan ja kriva šta je zmija :P
mala ja